009 Barraca del Podall


B portada Small


A FREC DE LES RUÏNES DEL MAS ABELLÓ

 
 

INTRODUCCIÓ

Barraca circular als quatre vents llur característica més destacable és l'entrada gairebé triangular on a mida que va pujant el muntant aquest es va tancant, facilitant l'ús d'una llinda curta. Clavat a la base de l'alzina que frega la barraca hi vam trobar un podall completament oxidat. La construcció es troba molt aprop del que creiem que podrien ser les ruïnes veritables del Mas Abelló, citat per Miquel Ballbè i Boada com un lloc que seria 'a vista del Mas Refardes'. Actualment les possibles ruïnes del Mas Abelló estan molt desdibuixades sobre el terreny. El lloc que suggeria el mencionat autor com a possible Mas Abelló no té vistes al Mas de les Refardes, i creiem que tan sols es tractava d'un llarguíssim mur per delimitar finques. 

 
 


SITUACIÓ


Es troba prop d'un antic camí indicat al mapa del CET (1987) però que avui ja està gairebé del tot desaparegut. De la carretera rural de Mura-St Llorenç Savall, seguirem la pista tancada amb cadenat que porta al mas de Les Refardes, i uns 100m abans de trobar el pantà de Les Refardes i la cruïlla de la casa, sortirem i ens enfilarem per la nostra dreta per trobar el fil d'una petita estribació a l'est de la Serra de les Garses. Quan trobem les ruïnes hem de sortir per la nostra esquerra, i a uns vint metres trobarem la barraca de vinya del Podall.

 

DESCRIPCIÓ

Barraca de vinya de dos muntants que ha perdut el sostre en enfonsar-se. És possible que la pedra que basteix la barraca i els marges propers provinguéssin del proper mas rònec. El constructor, segurament desconfiant de la qualitat de la pedra, obtà per no usar una gran llinda a la part més fràgil de tota barraca, l'entrada. Va preferir progressivament anar acostant els muntants, formant una entrada triangular. La resta del parament, força prim en origen (només 50cm), sembla poc encaixat.

 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents)
Altura barraca màx. (h) - 1,45m
Amplada barraca (a) - 1,86m
Llargada barraca (ll) - 2,04m
Altura porta (ph) - 1,15m
Amplada porta (ap) - base 0,55m, llinda - 0,10m
Amplada muntant (am) - 0,50m
Orientació porta - N121 (E-S)
Situació- Solei, falda del carener, propera a les possibles ruïnes del mas Abelló.
Llinda- simple
Tapadora - -
Objectes- entrada triangular, podall clavat a l'alzina, pedra caiguda a l'interior.
GPS - si
Estat - Aterrada (A). S'ha estassat el volt i s'ha adobat la part de l'entrada.
Data -15-9-2018
 

 
CODI BARRACA
 
Mura
Numeració absoluta - 009
               


CROQUIS

BPodall CROQUIS Small
  

 

BIBLIOGRAFIA

BALLBÈ I BOADA, Miquel. Aportació històrica de Mura. 1. Les cases de Pagès. Ajuntament de Mura, 1997. p.12

 
 
 
 
ESPANYA COBRA COM SI LA FIL·LOXERA NO HAGUÉS PASSAT

 Manuel Raventós escrivia a Resumen de Agricultura: "Per una rara anomalia, els governs, que són els encarregats de fer justícia dintre els estats, són alhora voluntàriament culpables de la més gran i més clara injustícia: exigir la contribució de les terres, com si fossin vinyes, essent ermots". I entre altres apreciacions gruixudes, acaba l'article sostenint que l'acció del poder públic en l'afer de les vinyes fil·loxerades era "sencillamente apoderarse de lo ajeno a viva fuerza". Heus aquí una mostra del pensament dels agricultors sobre el particular.LA CRISI AGRÀRIA. DE 1879/1900. LA FIL·LOXERA A CATALUNYA. IGLÉSIES, Josep. Llibres a l'abast 55. Edicions 62. Barcelona. Març de 1968.
 
 


GALERIA D'IMATGES

                                                               
ESTAT ORIGINAL

 
B podall orig Small 
 
ARA HI PLOU A DINS
 
 B podall sostreint Small
 
 
 
 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.