Paré, forat d'en

 

par forat medium


EL FORAT D'EN PARÉ: UNA COVA ENCERCLADA PEL FOC 

 

 INTRODUCCIÓ
 
El Forat d’en Paré és una cavitat situada dins el terme de Sant Llorenç Savall, en una estribació de la carena del Vinardell, a la capçalera del torrent que porta el mateix nom de la cova. En els dos mapes consultats apareix el topònim erroni de ‘Perer’ o ‘Pere’. Geològicament, està enclavada en un sector ja molt continental de l’antic delta de Sant Llorenç del Munt, i per tant en un indret poc propici per a la formació de cavitats. A la gent de Sant Llorenç Savall els sona el nom però són pocs els que la saben situar, i no sembla que hi sovintegin les visites. Lluís Vergés i Solà en parla al seu llibre ‘Foranies i altres coses’ (1971) i en publica una fotografia. No es pot descartar, tal i com diu l’autor, que el forat d’en Paré hagués estat un refugi eremític en temps reculats; la seva orientació solar és immillorable. El que ja resulta molt improbable és que la cavitat hagués estat refugi dels etarres que van cometre l’atemptat de l’Hipercor, tal i com hom ha sentit a dir a algú del poble. El que sí sabem del cert és que la cavitat és el cau d’un mussol.

  
SITUACIÓ

Començarem la nostra ruta en el cementiri de la població de Sant Llorenç Savall, lloc on s’inicia la ruta assenyalada en direcció al coll del Vinardell. En menys de cinc minuts entrarem de ple en el bosc cremat el 2003, foc que correspon a l’incendi que es va iniciar a les dues de la matinada del 10 d’Agost, a la carretera de Gallifa i que no va deixar dubtes respecte la seva intencionalitat. En un quart d’hora arribarem gairebé a tocar de la línia elèctrica, lloc on neix la pista que hem d’agafar, a la nostra dreta. No feu cas de les tres creus senyalitzades! (groc, blanc i GR/PR). El camí planeja suaument passant per sobre d’una barraca de vinya i per sota la línia elèctrica, creua el torrent de la Vall de Maria i més tard ens situa al vessant del torrent del forat d’en Paré. Després de dos petits revolts, trobarem la cavitat, uns 30 metres a sobre de la pista. Tot plegat sempre abans d’arribar a la següent línia elèctrica. El trajecte es cobreix fàcilment entre 20 min i mitjahora.

  
DESCRIPCIÓ
 
Cavitat que totalitza 7m de recorregut practicable, essent el més destacable la boca d’entrada molt ben perfilada i situada a 1,5 d’alçada per damunt el sòl. La boca, amb un tram d’un metre, dona accés a una petita galeria transversal de 4,5 metres on podrem estar drets. Al costat esquerre, gairebé imperceptible, hi ha una fisura impenetrable que en forma de xemeneia  dona a l’exterior. No s’hi aprecien formes reconstructives. Part de les parets apareixen ennegrides pel sutge d’haver-s’hi fet foc a l’interior.
Si una cosa han deixat clara els incendis de 2003 és que el pla de prevenció d’incendis, aprovat i publicat per la Generalitat, altrament conegut per Foc VERD II (1999), es troba molt lluny de la seva aplicació. Sintetitzant molt, aquest pla dona les pautes de prevenció mitjançant les quals els incendis es comencen a apagar a l’hivern. Si aquestes disposicions no s’acompleixen, cada any i durant l’estiu, els incendis seran inevitablement la notícia recurrent dels mitjans de comunicació.
  

   
CROQUIS

par forat den croquis medium

 
BIBLIOGRAFIA
 
GUILLEMOT i  MARCET, Jordi  EL FORAT D'EN PARÉ: UNA COVA ENCERCLADA PEL FOC. Butlletí CE Terrassa no. 73 Març 2007 3a Època. p17-18.
   
VERGÉS I SOLÀ, Lluís. FORANIES I ALTRES COSES DE SANT LLORENÇ SAVALL. 1971.
ALPINA. Mapa i guia excursionista de Sant Llorenç del Munt. Edició 2003.
  
DIRECCIÓN GENERAL DEL INSTITUTO GEOGRÁFICO NACIONAL. Mapa topográfico nacional 363-IV Sant Llorenç Savall. 1986.

 
 
 
 

 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.