Fita, cova de la


fita cova TOPO Large


 

 
INTRODUCCIÓ

Aquesta curiosa balma-cova, situada a uns 900 metres d’alçada, va ser descoberta el 29-06-2003.  Al terra de l’entrada hi havia uns matolls secs que semblaven posats expressament. Va servir la Cova de la Fita d'amagatall d'emboscats? Segons el testimoni del llorençà Francesc Valls, les properes Casetes del Bofí van servir de refugi d'emboscats.
 

SITUACIÓ

No hi ha camí per arribar-hi. La cavitat és a les parets immediatament inferiors dels Òbits. Venint del coll de la Revella, un cop haurem travessat la canal de la Morella, anirem en direcció sud-est, a trobar el nivell carbonàtic inferior dels Òbits. Per arribar-hi,  travessarem un tram d’alzinar esclarissat per sota la balma de Les Casetes del Bofí i tan aviat com podrem, baixarem el bancal que busquem, i anirem seguint en direcció sud, arran de paret. Trobarem una pedra gran amb d’altres més petites al damunt (la ‘fita’). Uns metres per sobre trobarem el forat de la Fita i, si seguim més al sud, trobarem la cova de la Fita, en una terrassa de conglomerat pelat, penjada uns 6 metres, des d’on es gaudeix de la vista del cim de La Morella.
 
 

 
DESCRIPCIÓ

La boca de la cova de 0,80 d’altura  x 1,30m d’amplada, oberta a expenses d’un estrat de gresos vermellosos de 40 cm de gruix, ens aboca a una única galeria de 7,5 metres de profunditat que, bo i arrrossegant-nos, ens condueix a un eixamplament amb sengles petites diàclasis a esquerra i dreta. El pas més estret es produeix per la caiguda d'una llastra del sostre. La direcció de la diàclasi principal és N280. El recorregut total de la cavitat és d’uns 10,5 metres.
Foren recollits en superfície dos fragments d’un mateix os que no va poder ser identificat per en Miquel Nebot, de la secció Villalta del Museu Crusafont de Sabadell, 13-05-05)*.


* Aquests materials estan dipositats a la direcció del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt (Diputació de BCN)
 
 

CROQUIS

Fitacova CROQUIS Small
 

CODI CAVITAT
 
 
Conca de la Vall de Mur 10 / 048 (provisional)
 
 
 
 
 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.