Riquer, balma de


Riquer balma TOPO Large


BALMA OBRADA ENMIG DE VINYES i BOSC

 
INTRODUCCIÓ

Aquesta balma fou descoberta el mateix dia, però no a la mateixa hora, per l'autor d'aquesta pàgina i pel Ramon Suades. Casualitats de la vida i sense saber-ho, els dos remenàvem el mateix sector. La balma de Riquer és una bonica balma obrada dins un sector molt parcel·lat per la vinya del segle dinou. El fet que es trobi emplaçada en el mateix torrent, divisió natural de parcel·les, ens convida a pensar que tal volta fos un aixopluc compartit per més d'un pagès.
 

 
SITUACIÓ

Molt senzilla. Situats a la carretera rural de Lligabosses a l'altura del trencall que mena al torrent de la font de l'Apolònia, cal seguir la pista que neix a l'altra banda de la carretera. En pocs minuts caldrà descartar un ramal que se'ns uneix per la nostra dreta. Actualment (2016) aquesta pista està sembrada de pins caiguts, uns dotze. Cal seguir-la fins a trobar la llera del torrent de Riquer (aprox. uns quinze minuts). El lloc fa una clariana on la darrera feixa ja es troba damunt la cavitat. La balma està sota els nostres peus.

 

 
DESCRIPCIÓ

Balma obrada que clou un espai de cinc metres de profunditat a peu dret, amb un pòrtic d'uns vint metres. La cavitat aprofita l'abalmament d'un saltant d'aigua al torrent de Riquer, i es situa ran mateix d'un camí de bast. Aigua i lloc de pas podrien ser els motius que els pagesos hi alcessin un parament d'uns seixanta cm de gruix per aixoplugar-s'hi. Pel costat oest del parament s'insinua un altre mur que sembla voler fer el tancament de la part més espaiosa de la cavitat. La balma de Riquer s'insereix en un estrat de gresos grisos i té una orientació aproximada N56.

 
CROQUIS

Riquer Balma CROQUIS Small
 

 
CODI CAVITAT

Conca de la Riera de Talamanca 08 / 011 (provisional)

 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.