Roureda, cova de la

 

roureda cova topo large

 


L'ENCANT DE L'EREMITISME RUPESTRE

 
INTRODUCCIÓ

Cova molt bonica per la seva situació i de mides molt regulars al llarg del seu trajecte lleugerament sinuós. Fou descoberta pel Ramon Suades, el Jacint Cuyàs i el Salvador Trullàs el dia 2-1-2011. Flanquedada per dos camins, la cova és un amagatall perfecte a la zona.

 

 

 

SITUACIÓ

La cova és molt propera a la cova de l'any Nou i es troba a la cinglereta que hi ha a la nostra dreta, passada la font de la Foréstega en direcció a Mura si venim de la Sesta Foréstega. Així com la cova de l'Any Nou és visible de lluny estant, la cova de la Roureda està amagada per un xaragall situat més al nord de la cova de l'Any Nou. Cal remuntar aquest xaragall i superar un petit ressalt rocós poblat de petits roures.
Si per comptes de la via Sesta foréstega volem seguir el trencall a la dreta del Collet de la Sabatera, remuntarem una cinglereta al peu de la qual hi ha el trencall de l'avenc de les Piques. Seguirem pel camí principal passant de llarg agulles i agulletes i arribarem en un tram força rocós. Pararem atenció a partit d'aquí perquè ben aviat sortirem del corriolet per la nostra esquerra seguint el llom carener, per entre alzines i roures. Poc abans del cimal ens decantarem a la nostra esquerra a trobar i seguir una estona el fil de la cinglera fins a trobar un petit ressalt que ens permet accedir per dalt a la cova de la Roureda.
 

 
DESCRIPCIÓ

Cavitat de  secció força arrodonida (conducte a pressió) que es desenvolupa paral·lela al cingle de la Costa de la Mata. Inicialment la diàclasi generatriu és N20. Als sis metres de la boca d'entrada es produeix el canvi de direcció més pronunciat (N83) coincidint amb una diàclasi ortogonal. Després del gir repren direcció netament N i retorna progressivament a la N20 inicial, ara amb una secció més triangular. Entre la catifa de pedretes encara podem trobar arrels que silencioses han anat conquerint la foscor, i també  caus excavats per petits mamífers. La part final de la cavitat és impracticable però amb clars indicis que el recorregut fineix. Al llarg dels més de 16m de recorregut la cavitat té uns 80cm d'amplada i una altura promig d'un metre. No es descriuen formacions a l'interior de la cavitat tret de petits trams de colada.
 

 

CROQUIS

roureda cova croquis small

 

 

CODI CAVITAT

Conca de Nespres 07/076 (provisional)
{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.