Embrossada, cova

embrossada cova topo large

 


GAIREBÉ SEPULTADA


INTRODUCCIÓ

Aquest conjunt de petites cavitats, molt pròximes entre sí, no havien estat mai ressenyades enlloc. Sabíem per l'escalador Jaume Barberà, autor del llibre Sant Llorenç pam a pam, que a la zona de les agulles de Matarrodona, s'hi trobava com a mínim una cova prop d'una de les agulletes que allí es mencionaven. Aquest fet i les observacions que fèiem per trobar unes antigues ruïnes, ens van dur a escorcollar les parets de la cinglera que va de la roca del Sentinella de Matarrodona fins a la fondalada del Sot de Matarrodona.
SITUACIÓ

Per trobar aquestes cavitats no cal resseguir tota la cinglera des del Sentinella, tal i com aleshores vam fer nosaltres. Partint del camí que va per sobre la Carena de la Fosca, el deixarem per la nostra dreta abans d'arribar al Sentinella, a trobar un alzinar al fons del qual, en un replà amb blocs de conglomerat i farcit de nombroses bardisses, s'hi obre una estretíssima canaleta. Uns metres al peu de la canaleta trobarem la cova de la Canaleta i pocs metres més a l'est, pujant per una petita canal, trobarem la cova Embrossada.DESCRIPCIÓ

Es tracta d'una cova amb una entrada semicircular que denota un moment de circulació de les aigües en conducte forçat., quan la cavitat llavors activa, desguassava l'aigua d'aquesta part del cingle. L'entrada apareix gairebé sepultada pel sediment arrossegat per la mateixa canal on es troba la cavitat. L'escàs recorregut inicial de 4,5 metres també deixa veure en planta una circulació meàndrica. La paret dreta apareix quasi núa de concreció. Al fons s'hi obre un petit finestró per on la galeria tomba a l'esquerra. Les parets en aquest tram estan molt concrecionades, observant que les formacions encara degoten. Amb el pas del temps, molt probablement les colades estalagmítiques acabaran per obstruir del tot aquests dos metres de galeria impracticable el fons de la qual no resulta visible.
En quant a les formacions cal destacar al fons unes colades de forma denticulada així com algunes estalactites esparses per la cavitat. El terra de la cavitat és ple de fullaraca on s'hi barrejen també nombroses pinyes dutes per algun esquirol famolenc.
CROQUIS

embrossada  quatre forats  coves croquis  mediumCODI CAVITAT

Conca de Matarrodona 05 / 50 (provisional)
{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.