Tronc Sec, cova del

tronc sec cova medium

 


ANTIC REFUGI D'UNA ALZINA


INTRODUCCIÓ

En Joan Boixader (GES-CMT) es devia inspirar en un tronc d'alzina sec que hi havia dins un relleix de la cova per a batejar-la amb aquest nom. Aquest tronc avui ja és a terra.
Durant la tasca de topografia de la cavitat es van recollir tres mostres d'ossos, dos pertanyents a conill de bosc (Oryctolagus cuniculus) i i l'altre a una llebre (Lepus europaeus)*.

* Informació facilitada per Miquel Nebot, de la secció VILLALTA d'Arqueologia i Paleontologia de la Federació Catalana d'Espeleologia.SITUACIÓ

Cal situar-se a la cinglera que hi ha en el punt del coll del Vent (La Mata) i seguir el carener que baixa en direcció nordoest cap el torrrent de  la Fonfreda. Prop de la punta d'aquesta cinglera hi ha el vetust roure amb les seves branques nues, al capdamunt d'una canaleta on un xic més avall hi ha el forat del Roure Sec, una petita cavitat que no arriba als tres metres metres de fondària. Situats a la cinglera del Roure, mirant cap a la fondalada de la Fontfreda, veurem en direcció sud l'entrada de la cova del Roure Sec. Tan sols cal marxar en aquesta direcció arran de cinglera fins a trobar en pocs metres un acanalament que marxa en direcció oposada. Trobarem dos forats a mig descens arran de paret fins arribar al peu del cingle. Caldrà recular uns 25 metres en direcció sud per trobar l'entrada de la cova del Roure Sec. Seguint la cinglera en direcció sud passarem pel costat de la balma del Roure Sec i ens apartarem lleugerament de les parets fins a trobar un rocater i després una petita canal. Cal remuntar-la fins al capdamunt sense sortir-ne. La cova del Tronc Sec s'obre a la nostra dreta.

 DESCRIPCIÓ

La cova té unes dimensions de boca notables, uns tres metres d'altura per 2,5m de base. Als cinc metres però, cal ajupir-se per un pas acotat, rere el qual el sostre sembla guanyar alçada, amb algunes mostres de concreció. La cova fineix en rampa descendent i reblerta de còdols de tamany mitjà. Al peu d'aquest acotament hi ha una  costra de concreció amb unes curioses incisions laterals. La cova no supera els deu metres de recorregut.CROQUIS

ruta20coves20boixader20croquis201_020mediumCODI CAVITAT

Conca de Nespres 07 / 053 (provisional)

{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.