Brunet, avenc d'en

brunet avenc 2-1-11 106 medium

 


L'avenc llorençà de l'est del Ripoll

 
INTRODUCCIÓ
 
 
Sembla probable que l'origen d'aquest  avenc es trobi en el traçat d'una pista de desboscament que a finals dels anys seixanta devia obrir la volta de l'avenc, que es troba a frec de la pista. L'avenc d'en Brunet, també conegut amb el nom d'avenc de Les Marines, és l'únic pou natural llorençà a l'est del Ripoll.
 
 

 
SITUACIÓ
 
 
Antigament era possible arribar a l'avenc seguint la pista de desboscament, però actualment el tram entaforat a la llera és impenetrable  a causa de la brolla. Partint de la urbanització de Les Marines cal baixar el Ripoll pel camí del riu en direcció a Castellar, passant a frec del forn de calç del riu Ripoll. Quan serem gairebé davant per davant, a l'altra banda del riu,  amb el baixador a la balma de l'Aiguader, caldrà parar atenció en el pictograma d'avenc (en blau) que hi ha pintat en un pal de línia telefònica (una instal·lació vergonyosa que al llarg del seu traçat es refrega amb tot). En aquest punt haurem de sortir a la nostra esquerra i mirar de seguir un corriol que inicialment segueix el costat hidrogràfic dret del torrent de les Marines. El traçat del corriol s'ha vist recentment (2011) afectat per la caiguda de nombrosos pins secs, però es pot anar seguint fins el punt de travessar la llera del torrent i passant a l'altra costat prenent, ara sí, l'amplada de la pista que ve del torrent. L'avenc es troba uns cinc minuts amunt, al costat de la pista i d'una antiga senyalització metàl·lica d'avenc.
 
 

 
DESCRIPCIÓ
 
 
La boca de l'avenc, d'uns 1,80, x 1,60m dona pas a un únic pou d'uns quinze metres de fondària. Després del repeu a -4m l'avenc s'estreny fins a trobar a uns -8m un  topi en fràgil equilibri i una galeria de direcció sud-oest, d'uns 6m de recorregut. 4m per sota d'aquest punt arribem al fons d'una diàclasi de parets força erosionades, que a causa de l'estretor fa que hi sovintegin els despreniments de pedres i pedretes. Pel costat sud encara es possible progressar estirats per una galeria, uns sis metres fins a trobar un curt tram més ample i un xic més alt, on fineix la part practicable de la cavitat. Entre les restes arrossegades per l'aigua fins aquest punt de -15m hom pot trobar les restes d'un càntir vernissat de color verd. A l'avenc d'en Brunet hem documentat la presència de dos ratpenats de ferradura: un a -4m i l'altra dins la galeria lateral. La cavitat es fa sense reinsta·lar i amb un anclatge a les alzines del costat nord de la boca.
 

 
CROQUIS
 
 
brunet avenc croquis small
 

 
CODI CAVITAT
 
 
Conca Est del riu Ripoll 14 /001
 
 

 
BIBLIOGRAFIA
 
 
BADIELLA, X. AGUIRRE, F. MUÑOZ, J. MOTA F. LES CAVITATS DEL VESSANT EST DEL RIU RIPOLL. ARXIU CET. p296 (inclou topografia de la cavitat)
 
 
CASALS, M. VICENS, A. EL VESSANT DESCONEGUT DE SANT LLORENÇ DEL MUNT. FARELL 8. p189
 
 
 
{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.