Dues Boques, cova 1.0

 

dues boques cova 640x480

 

 


DUES BOQUES I UN PRECIPICI

 

INTRODUCCIÓ

Situada al vessant del Sot de la Vall, es tracta d'una cavitat de recorregut incòmode malgrat l'aparença de la boca d'entrada. Està enclavada en un estrat de sorrenques i probablement originada per la combinació de l'acció erosiva externa (meteorització)  i la circulació d'un cert cabal d'aigua que drenava fins el nivell marcat per l'estrat.



DESCRIPCIÓ

La galeria d'accés ben aviat ens obliga a reptar per un damunt d'un bon nombre de concreció triturada i tallada en làmines afilades. Al sostre i de forma esporàdica, hi apareixen petites estalactites i concrecions molt fossilitzades. Superat aquest pas arribem a l'altra boca abocada al cingle i presidida per un bloc de mides regulars, caigut del sostre. A la nostra dreta s'inicia una altra galeria de terra concrecionat i d'uns cinc metres de recorregut.
.


SITUACIÓ

Partirem del pont del Marquet de la Roca (580m), a la Vall d'Horta i, anant cap a la Font del Llor, prendrem un trencall a la nostra dreta que ens durà al Collet del Llor (780m), lloc on podrem descansar si és que no ho hem fet abans. Tot seguit pujarem en direcció al Montcau deixant en primer lloc un trencall a la nostra dreta que ens portaria a La Vall tot passant per la Font de la Guineu. Arribarem a un primer rocater. Seguim per la nostra dreta fins a trobar un segon rocater on hi ha un cruïlla de camins, a més de dos pilons de GR-5 i un cartell de la Generalitat de "Fauna Salvatge" que ha sobreviscut a l'incendi de 2003. El de la dreta també ens porta al camí de La Vall, el de l'esquerra, molt fressat, ens portaria al Coll d'Eres tot faldejant el costat llevantí del Montcau, i el tercer, per sobre dels camins i pel mig del bosc, és un corriol ascendent que ens portarà al Cavall Bernat de la Vall i és el que seguirem.
Un cop enclotats a la canal, trobem que la roca està molt esberlada i descomposta, descobrint nombrosos fragments escampats per la canal. El Cavall Bernat de la Vall no és l'únic merlet resultant d'aquesta profunda diaclassació de la zona, n'hi ha d'altres. A la nostra esquerra, i dins la canal, trobem la cova de La Vall (855m), que s'obre a l'exterior talment com un búnker. Aquesta cova apareix erròniament ressenyada al mapa del CET com a cova dels Llimacs. Al costat oposat de l'entrada, és a dir, a l'altra banda de la canal, s'obre una altra escletxa d'escàs recorregut, l'escletxa de La Vall. Més al nord d'aquesta escletxa, reculant uns metres la canal, pujarem a trobar la boca d'una foradada (Arcada de La Vall) que ens portaria al peu del Cavall Bernat de la Vall. Nosaltres no travessarem la foradada: sortirem per la única sortida possible a la nostra esquerra trobant ràpidament un collet. Aquest collet és l'inici d'una canal que davalla cap el vessant nordoest. A pocs metres de baixada, al vessant dret, trobarem l'entrada de la cova Dues Boques.  Sobre d'aquesta cova hi ha una magnífica talaia des d'on es pot veure el Cavall Bernat de la Vall en primer terme, i la carena dels Emprius al fons.



CROQUIS


cova dues boques i la vall croquis medium

 


 

CODI CAVITAT

Conca de Talamanca 08 / 001

 


 

ENLLAÇOS

Itinerari no.4 La font de la Guineu. Coves , fites i carbonet.




BIBLIOGRAFIA

 

ROMERO, MARTÍ. Les Cavitats del Turó del Montcau. Espeleòleg ERE núm. 21 Desembre de 1974.

TREPAT, MANUEL. Novetats al turó del Montcau. 1976.

 

 

 

 

{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

 

 

.

Els comentaris han estat suspesos temporalment.