Figueres, cova

cova figueres  

DAMUNT LA COVA/BALMA ROJA

 
INTRODUCCIÓ
 
Crèiem que aquesta cova constava amb el nom de cova Roja al catàleg del CMB publicat l’any 1963. L’única descripció que s'hi donava era que tenia un recorregut d’uns 6 metres, quan la que aqui us presentem en té aproximadament uns 13. Però el fet és que la Guia Monogràfica del CET de 1935  anomenava cova Roja a 'una balma' a tocar del camí del Mal Pas dels Meringes. Per tant hem preferit anomenar aquesta cova amb un nom ben diferent: cova de les Figueres. D'aquesta forma pensem que desfem tota confusió possible, deixant que tant el topònim de balma o cova Roja, emprat per la majoria d'autors i mapes, es consolidi definitivament.
 

 
SITUACIÓ
 
En un punt equidistant entre les castellasses de can Torras i del Dalmau, seguint el camí del Mal Pas dels Meringes. És a uns vint-i-cinc metres per sobre de la balma/cova Roja, i enclavada a la base d’un característic castellot rogenc. L’accés a l’interior, tot i que és en fort pendent, no ofereix cap complicació.
 

 
DESCRIPCIÓ
 
Cavitat estructurada en una diàclasi E-W en un nivell força potent de rogenques pel qual transcorre una única galeria d’uns 13 metres. Les parets apareixen força concrecionades i és possible que hi hagi una petita galeria superior, paral.lela a la principal, de la qual destaquen unes estalactites robustes. El més remarcable al seu interior és una gran figuerota que treu el nas fora de l’entrada, i un bon nombre de brots a l'interior. La cova presenta un final ben marcat.
 

 
CROQUIS
 
roja cova croquis
 

 
CODI CAVITAT
 
Conca de les Carenes de l'Illa 11 / 034 (provisional)
 

 
BIBLIOGRAFIA
 
BADIELLA, Xavier. Circular interior de la SIS / Juliol 1986.
Catàleg Espeleològic del CMB. 1963. p. 69 (amb la col·laboració de G. Ribé).
Guia Monogràfica del CET. 1935.
 
 
 
 
 
{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}
 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.