Ramon de la Fonda, avenc

 

 ramon de la fonda avenc medium

     NISSAGA DE TOPÒNIMS

INTRODUCCIÓ 

El dia 9-3-2007, juntament amb el Quim Solbas, vam desobstruïr uns centímetres de la boca de l’Escletxa del turó del Castelló (Serra Alta, pels llorençans). Després d’observar que la cavitat recobrava l’alè, vam davallar carena avall cap el torrent del Castelló però, de sobte, va aparèixer enmig de la nostra travessa l’avenc del Ramon de La Fonda, amic de l’Escletxa, que ens va donar les gràcies per haver-li retornat el coneixement. Es va presentar.

 

“-Ramon de La Fonda, et dius?- no ets pas conegut, tú”.

 

 Ens va convidar a visitar-lo el dimarts dia 13-3-2007 i de passada ens explicaria els seus orígens. I així ho vam fer. Asseguts al fons dels seus 4,50 metres vam conèixer per primer cop la seva història. En Ramon era l’amo de la Fonda Olivé, lloc que avui ocupa la oficina de La Caixa a Sant Llorenç Savall. L’agost de 1904 en Ramon Olivé va fer de guia improvisat d’en mossèn Jaume Oliveras, el primer a fer la travessia Matagalls-Montserrat en un sol dia, 68 anys abans d’esdevenir-se la 1ª edició de la popular marxa.  El setembre de 1962, Carles Albesa i Jordi Ribot, del Club Excursionista de Gràcia, van repetir la gesta, aquest cop amb l’aprovisionament a la fonda Olivé de la mà de l’Enric, fill del Ramon, emprant un total de 18 hores i cinquanta cinc minuts de marxa. Actualment l’Enric de la Fonda dóna nom a la bellíssima font i bassa que hi ha més avall de l’avenc i que, aquells dies  de sequera, durant l'exploració, rajava com si res. D’aquesta forma, i gràcies a la col·laboració del net, Joan Olivé, ara ja coneixeu una mica més al pare i el fill d’aquests topònims, avui units per l’itinerari que passa per la vora del riu Ripoll.


  
 
  SITUACIÓ

L’avenc del Ramon de la Fonda s’obre al vessant hidrogràfic dret de la capçalera del mateix torrent on hi ha la font de l’Enric de la Fonda i, més avall, les basses del Barceló i la font del Carner. Per arribar-hi podem partir de la pista que surt a la dreta de la carretera de Castellar-Sant Llorenç Savall B-124, poc abans del punt quilomètric 16. La pista passa pel costat de la balma de l’Aiguader i travessa el Ripoll. En pocs metres se’ns uneixen els senyals blaus del nou trajecte pel riu Ripoll. Comptarem cinc torrenteres i els respectius sortints careners. Trobarem pintat el senyal blau de cavitat en un pi. Serà el moment de sortir per la nostra esquerra i enfilar el llom de la carena. Poc abans d’arribar al peu del cingle, el flanquejarem per la nostra dreta travessant un rocater. L’avenc es troba uns deu metres dins el bosc, aproximadament a la perpendicular del cim del turonet de cota 505.

 
  DESCRIPCIÓ
  
 Amb una boca terrosa de 1,20 x 1,60m, l’avenc assoleix la màxima fondària de 4,5 metres verticals, distància escassament superada per un fals aladern que treu la jove capçada de dins l’esvoranc. La diàclasi, de direcció N30, assoleix els tres metres de recorregut, amb unes parets el nivells rogencs dels quals, suggereixen una possible discontinuïtat estratigràfica a banda i banda. A l’extrem nord hi ha penjat, com una petita capelleta, un niu fet de molsa.
  
NOTA: Si avui dia voleu aprovisionar-vos a Sant Llorenç Savall, el lloc més proper a l’antiga fonda Olivé és el Restaurant Cal Ramon, que és ben bé al costat, i una de les seves especialitats de temporada és l’estofat de porc-senglar. Bon profit i bona caminada!

  

 CROQUIS


ramon de la fonda avenc croquis medium
  
 

 
 CODI CAVITAT
 

Conca de l'Est del Riu Ripoll 14 / 25 (provisional)

Els comentaris han estat suspesos temporalment.