002 Barraca Terrera

 

002 talamanca frontal ext small

 

A PONENT DE LA SERRA DEL RIQUER

 
INTRODUCCIÓ

Barraca margera (terrera) molt propera a la llera d'un torrent del vessant ponentí de la Serra del Riquer, carener que separa els termes de Mura i Talamanca. El lloc de la barraca és proper al conegut com 'Ermots de la Serra'. La barraca devia situar-se a la part inferior de les feixes del tros de conreu, amb la probable intenció d'estar aprop del curs d'aigua del torrent. Uns metres més amunt de la barraca és possible trobar una fresquera integrada en un marge de vinya, lloc on es solia guardar el menjar de la jornada.


 

SITUACIÓ

La barraca no es troba prop de cap camí ni corriol evident. Cal seguir la pista que travessa per la part superior del torrent situat a ponent de la serra de Riquer. Un cop el camí travessa la llera per un rocater completament pelat seguirem el camí fins el llom carener següent. Deixarem en aquest punt el camí per la nostra esquerra davallant per aquest carener decantant-nos, més aviat al fons, cap al vessant de ponent. Prop de l'enforcadura d'aquest torrent secundari amb el principal hi ha un replà dins el bosc força esclarissat, damunt mateix del qual hi ha la barraca. La construcció rural se situa en el vessant hidrogràfic esquerre d'aquest torrent secundari.

 
 


 

DESCRIPCIÓ

Barraca circular integrada en un marge de vinya. Tot i mantenir tres peces de la volta de lloses, l'entrada ha perdut la llinda i bona part dels muntants. Probablement les arrels dels arbres hagin accelerat aquest procés d'enrunament. A l'interior es pot veure clarament que la barraca també aprofitava un estrat de gresos per estalviar la paret de ponent.
 
 
 

 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- CM (Circular Margera)
Altura màx barraca (h) - 1,72m
Amplada barraca (a) - 1,39m
Llargada barraca (ll) - 1,48m
Altura porta (ph) - -
Amplada porta (ap) - -
Amplada aprox muntant (am) - 0,46m
Orientació porta - N255 (S-W)
Situació- Obaga, propera al torrent.
Llinda - -
Tapadora - lloses
 
GPS - si
 
Estat - Aterrada (A). Llinda i part frontal esfondrats. La pedra caiguda es conserva a l'interior així com tres peces de la volta de lloses.
Data - 23-5-2013
 
 
 

 
CODI BARRACA
 
Talamanca 
Numeració absoluta - 002

 

 

 

CROQUIS
 
002 talamanca terrera croquis medium
 
 

SI EL VI NO ÉS BO, AIGUARDENT!

"Aunque lo atribuimos a otras causas, de ahí proviene, sino en todo en mucha parte alomenos, que el extranjero no aprecie nuestros vinos, que sea tan corto el número de los que se pueden considerar por excelentes, y tan grande el de los que se hallan cargados de defectos, que tantos no puedan pasar el mar ni sean de guarda, que tantos y tantos otros se corrompan, se tuerzan y se vicien y que a las cuatro séptimas partes, por sus malas calidades, no podamos darle otro destino que el de quemarlos y convertilos en aguardientes."
Josep Albert Navarro-Mas i Marquet (1814) 

GALERIA D'IMATGES

CARA NETA

002 talamanca sense desb small


002 talamanca desb small

PARETS

002 talamanca paret dr small


002 talamanca paret esq small

LA LLOSA TAPADORA


002 talamanca tap small

LA PEDRA CAIGUDA

002 talamanca pedra int small
 
 
 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.