4/006 Barraca dels Casucs

b64 portada

 


ELS CASUCS, UN PRECEDENT DE VIDA COMUNAL?

 
INTRODUCCIÓ

Barraca circular que s'ha conservat magníficament amb el pas del temps. Tant és així que la coberta de terra s'hi manté. Creiem que aquesta barraca podria pertànyer a Pere Calvó, segurament un fill dels CASUCS, nom genèric amb el qual es coneixien un grup de cases (avui en ruïnes) situades als FONDOS entre les quals una que durant un temps fou anomenada MAS CALVÓ i que, per proximitat, devia ser la actualment coneguda com CAL LLOP.
Els CASUCS són un autèntic trencaclosques: a l'amillarament de 1854 trobem fins a 5 propietaris que declaren tenir casa als CASUCS tenint i/o arrendant, a més, altres peces de la zona. Actualment només tenim la certesa de l'existència dels casucs de CAN VILET, CAL LLOP i CAL MESQUITA (aquest darrer amb dos cossos separats). Cal BLANC figurava a part, com a propietat de Maria Bricfeus.
Si fos cert que el tal Pere Calvó hagués estat el parcer amb aquesta barraca de vinya, sabem que hi cultivava 3 quarteres 6 cortans de vinya, a més de 3 cortans de sembradura. Amb el temps, el reemplaçaria Valentí Calvó.


 


 

SITUACIÓ
A frec de la pista que venint de del Collet del Pi d'en Guàrdia passa per damunt de Salallassera i recórrer els Casucs. Una via més curta és pujar per la pista que porta a Salallassera, deixant enrere el trencall amb cadenat que porta a la casa. En pocs metres, passat de llarg un trencall a l'esquerra, a la nostra dreta trobarem un corriolet que s'enfila cap a Cal Llop. Connectarem amb la pista superior de Salallassera i la seguirem a la nostra dreta passant per dessota el casuc de cal Llop. La barraca apareixerà a la nostra esquerra, per sobre la pista.


 

DESCRIPCIÓ

Construcció de mides regulars i de factura professional. Per les mides, destaca el bloc basal que trobem entrant a l'esquerra. Entre les parets s'hi endevinen pedaços de teula, elements que s'utilitzaven a la vinya per protegir els plançons i que, amb el temps, es rebutjaven. El fet que la pedra estigui rejuntada amb morter tal volta sigui prova que la vinya es mantingués cultivada fins l'arribada de la fil·loxera o, fins i tot, que fos posteriorment replantada amb ceps americans.

 


 

CARACTERÍSTIQUES
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) 7 Filades fins la tapadora, i 2 muntants.
Altura barraca (h) - 2,38m
Amplada barraca (a) - 2,62m
Llargada barraca (ll) - 2,42m
Altura porta (ph) - 1,39m
Amplada porta (ap) - 0,83m
Amplada muntant (am) - 0,83m
Orientació porta - (S-W)
Situació- Solei, propera al camí i a la cinglera.
Llinda- simple
Tapadora - múltiple
Objectes-  2 Pedrissos interiors. Barraca rejuntada amb morter.
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Excel·lent (E). Com a consolidació seria recomanable afegir terra a la coberta i plantar-hi lliris.
Data - 4-9-2009.
 

 
CODI BARRACA
 
Conca de Salallassera 4/006

 

 

Numeració absoluta - 64

 

 

 

CROQUIS


b64 de cal llop croquis large
 
 
 L'ESCOPETA


El Bayle Real de la Villa de San Lorenzo Savall y demás Ayuntamiento certifican. En contestación del oficio de VS que se le devuelve de Adjutori Salallassera. El dicho sujeto no ha sido miliciano durante la rebelión constitucional, ni ha formado parte en las últimas sediciones del principado. Se tiene por hombre de buena fama y honradez, tanto en el moral como político, amante de S.M. y de la Religion, es de toda responsabilidad por ser Hacendado y vive en casa solaz, se le pueda conceder el uso de una escopeta para defensa de su casa por ser distante de esta población tres cuartos de hora. Dado en San Lorenzo Savall a los 25 de Junio 1830.

Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall

 

GALERIA D'IMATGES


TAPADORA MÚLTIPLE

b64 tapadora

7 FILADES FINS LA TAPADORA

b64 7 filades
 
 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.