8/009 Barraca de la Serra Alta

  B128 portada Small


AMB UNA PASSERA PER SALTAR DE TERME MUNICIPAL

 
 
INTRODUCCIÓ

Petita barraca de vinya als quatre vents en estat de ruïna des de mitjan segle vint, com a mínim. Aquesta construcció se sitúa al límit amb el termenal de Castellar del Vallès, a tocar de la capçalera del torrent del Carner. Metres més avall de la barraca hi ha una bonica passera de pedra seca que permet travessar els dos termes. Metres abans de la barraca, a la nostra esquerra, també podem trobar les restes d'un xupet, prova que molt possiblement el tros continuà sent cultivat passada la plaga de la fil·loxera (aprox. any 1894)

 
 


SITUACIÓ

A la capçalera del torrent del Carner. S'hi pot arribar des del camí de la Creu Vermella, passat el dolmen fins arribar a una cruïlla de camins amb el de la Serra Alta (els de Castellar  l'anomenen Carena del Castelló), i que també conflueix amb torres de mitja tensió, sempre abans d'arribar al Collet Roig. En aquesta cruïlla caldrà baixar per la nostra dreta seguint per sota de la línia de baixa tensió, i sortint en pocs metres a la nostra esquerra, a trobar la capçalera del torrent on hi ha la barraca.

 

DESCRIPCIÓ

Barraca circular de petites dimensions que conserva la llinda a lloc, encara que esquerdada. La resta de la barraca està aterrada. La situació propera al torrent tal volta hagi propiciat que amb el pas del temps els desbordaments hagin colgat de terra tota la construcció. Sens dubte l'abandonament i la vegetació també han contribuït a l'aterrament. L'any 2010 el Grup de Pedra Seca local desbrossà a fons l'entorn immediat de la construcció.
 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents)
Altura màx barraca (h) - 1,30m
Amplada barraca (a) - 1,56m
Llargada barraca aprox. (ll) - 1,20m
Altura màx. porta (ph) - 1,13m
Amplada porta aprox. (ap) - 0,53m
Amplada muntant (am) - 0,50m
Orientació porta - N136 (E-S)
Situació- Solei, propera a la pista, propera al torrent del Carner.
Llinda- simple
Tapadora - -
Objectes - -
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Aterrada (A). L'any 2010 fou desbrossada pel Grup de Pedra Seca Ballestar
Data - 6-06-2015
 

 
CODI BARRACA
 
Conca del Torrent del Carner 08 /009
Numeració absoluta - 128
                  
 


CROQUIS

B128 mapaNET Small
 

 
 
PROBLEMES DE CONSANGUINITAT

Como ésta población es todo un enlace de parentesco y no hay sujetos idóneos para ejercer dichos encargos (...) El actual Alcalde es pariente a la línea recta con el síndico saliente, el regidor 2º es más cercano con el mismo el síndico con éste y el Ayuntamiento cesante parientes unos con otros de 1º y 2º grado. No siendo así es imposible formar la municipalidad o forzoso verificarlo en sujetos que de nada pueden servir a la sociedad por no saber leer ni escribir, porque el vecindario de San Lorenzo no tiene otra industria que el labor y de aquí proviene que la juventud no puede disfrutar de la enseñanza cuando sus padres no les permiten aprender un objeto tan necesario como útil a sus intereses; solo lo único que les permiten es aprender la lectura y a los pocos años de edad los unen al trabajo de sus padres, y de aquí proviene, como se ha dicho, que la mayor parte de los individuos de ésta población no puede ser de ningún provecho a la sociedad ni a los intereses comunales
 
Ayuntamiento de San Lorenzo Saball, 1841
 
 Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.