7/012 Barraca de Mercells


B447 net Small


AL LÍMIT AMB GALLIFA

 
 
INTRODUCCIÓ

El sector ponentí de la Serra de la Codina, baixant a Can Sallent, ens queda mentalment lluny i ens sorpren fins i tot que sigui del terme llorençà que semblaria que hauria d'acabar de forma natural a la Serra de la Codina. El 1848 molts masos d'aquest sector passaren de Gallifa a mans de Sant Llorenç Savall, per raons administratives. Per això no és d'estranyar que una barraca sota mateix de la línia de mitja tensió i arran mateix del corriol no fos descoberta fins el 2017.
 
 


SITUACIÓ
 

Poc abans del KM5 de la carretera de Sant Llorenç Savall a Gallifa (BP-1241) al lloc dit el Pla de les Forques arrenca una pista a la nostra dreta que seguirem. Arribant a una bifucació de les pistes prendrem la de l'esquerra. Abans d'arribar a un nou trencall de la pista trobarem un corriol a la nostra esquerra que seguirem. A la dreta d'aquesta drecera anomenada 'Camí Nou' hi ha l'aterrada barraca quadrada de la Serra de la Codina. En arribar de baixada a la pista seguirem avall cap al collet de Penja Llops, deixant primer a la nostra dreta ca l'Àngel i amagades rere un alzinar les ruïnes del mas Cellers, a la nostra esquerra. La pista revolta a la nostra esquerra: hem de parar atenció a la nostra dreta per on marxa el corriol que baixa al Collet de Penjallops i que seguirem. Al coll deixarem a la nostra dreta la pista que troba els casucs de la Vall d'Obàgols (Peretó, Gravada etc) i marxarem en direcció sud seguint el camí pel carener de Mercells i una línia de mitja tensió; a l'horitzó podem veure el nucli de la sagrera de Sant Sebastià de Montmajor. Poc abans d'arribar a la pista de Can Sallent toparem amb la barraca de Mercells

 


DESCRIPCIÓ

La barraca de vinya està completament aterrada, sent el mur nord el més ben conservat. Per les dimensions generals podem assegurar que la barraca superava els dos metres en totes les direccions. La construcció fou bastida aprofitant un estrat de conglomerat com a paret. La situació de l'entrada l'hem deduit gairebé per eliminació. Dins la barraca es poden veure les restes de grans blocs de conglomerat, fet que ens convida a pensar que la construcció podria haver estat força grollera. No es pot descartar que l'aterrament de la barraca es produís durant les obres de les línies de mitja tensió.
  

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents)
Altura màx. barraca (h) - 1m
Amplada barraca (a) - 2,07m
Llargada barraca (ll) - 2,30m
Altura porta (ph) -  -
Amplada aprox. porta (ap) - 0,37m
Amplada aprox. muntant (am) - 0,60m
Orientació porta - N182 (S-W)
Situació- Solei, a frec del corriol, sota la línia de mitja tensió.
Llinda- -
Tapadora - -
Objectes - -
GPS - sí
Mapa Ballestar- no
Estat - Aterrada (A). Amb la pedra dins.
Data - 30-7-2017
 

 
CODI BARRACA
 
Conca de Can Sallent 07/012
Numeració absoluta - 447
                     
 


CROQUIS

B447 CROQUIS Small
 
 
 

 

 1830. REQUISITÒRIA AL BATLLE DE GALLIFA PER UN ROBATORI A SAT QUIRZE SAFAJA
 

Hago saber a los Bayles y Ayuntamientos de los pueblos de este Partido que siendo frecuentes los robos que de pocos dias a esta parte ya sean inventados y sean cometidos en varias casas de campo sin haberse podido todavía averiguar sus autores por cuya causa probablemente continuaran en estos excesos quedando de consiguiente en una eminente exposicion no solo la seguridad de los habitantes sino su intereses a fin de procaverlo en el modo posible se previene á todos y á cada uno de los Bayles y Ay.s bajo toda responsabilidad que ademas de los medios que segun las circunstancias de cada uno seran adaptables practiquen la de recorrer diariamente sus respectivos terminos con el acompañamiento necesario, y en el caso de hallar gentes sospechosas o tener noticia de ellos los persigan hasta conseguir su detencion ocupandoles las armas y efectos que tal vez lleven consigo procediendo a practicar las correspondientes primeras diligencias sin perjuicio de darme parte inmediatamente y remitirmelas con los resos y armas y efectos que se les hallaran de quedar enterados en cumplir lo pondran a continuacion la correspondiente diligencia, dado en Tarrasa al 14 Abril 1830.

Otro - si se acompaña la lista o nota de los efectos que han sido robados para que en el Caso de tener noticia de su paradero se apoderen de ellos y aprendan la persona en cuyo poder se hallaren á cuyos fines quedaran con copia de los mismos.
Manuel Frutos- Fco Soler

Efectos robados del dia 26 al 27 de Marzo finido en casa llamada Arus en St Quirze de este Partido-
Primero- un capote de paño negro con vueltas de pana vulga vellut tambien negro y un gorro colorado polillado o arnado de cerca la punta, unos calsones, un saco de poner harina -a la encordillada con letra que dicen azul. Unas basquinyas de endiana de frangacia con listas amarillas- otras de andian llamada Maduxeta.

 Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall
 
 
 
 


GALERIA D'IMATGES


                                                                           
ESTAT ORIGINAL
 
B447 orig Small

DESBROSSADA 


B447 net Small
 
 

 ENLLAÇOS


 
 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.