7/005 Barraca del Mas Codina

 

b266 1 small

 


RECICLATGE DEL MAS CODINA

 
INTRODUCCIÓ

Barraca circular completament enrunada. La seva situació adosada al Mas Codina ens fa pensar que la pedra del Mas podria haver estat aprofitada per pujar les parets de les feixes i de la pròpia construcció. L'any 1835 el sector de La Codina comptava amb 22 parcers, una xifra molt elevada sobretot tenint en compte que avui el nombre de barraques de vinya trobades no iguala aquesta quantitat. Pagesos com Silvestre Rovira 'lo silvestre' del carrer de Baix de la Rectoria tenia, a més del tros de La Codina, conreus de vinya en llocs tan distants entre sí com són Comabella, el Bosc Negre, El Galí, La Jonsa, el Burc, i el Rossell. Una odissea només compensada en part pel fet de posseir un mulo en propietat.


 

SITUACIÓ

Del punt kilomètric 4,8 de la carretera Savall-Gallifa cal prendre la pista de la Serra de la Codina. Trobarem un trencall amb indicacions, nosaltres prendrem el de la nostra esquerra, que davalla suaument vorejant un carener i passant de llarg dos corriols que davallen a la nostra esquerra. Passats uns 30 metres del pal de torre elèctrica que tenim per sobre nostre, hem de parar atenció a una antiga pista que surt a la nostra esquerra i que ens portarà a les ruïnes del mas de la Codina. Entre les ruïnes hi ha les restes de la barraca de vinya.

 


 

DESCRIPCIÓ

Males veus diuen que bona part de les pedres del mas de La Codina han estat objecte d'espoli per part de constructors locals. Tal volta per això o potser no, avui no queda res d'empeus del que fou la barraca de vinya, així que poca cosa més podem dir a banda que era circular. El procés de reciclatge de les pedres no és nou, els pagesos feien el mateix amb el que trobaven més a l'abast.

 


 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents)
Altura barraca (h) - -
Amplada barraca (a) - -
Llargada barraca (ll) - -
Altura porta (ph) - -
Amplada porta (ap) --
Amplada muntant (am) - -
Orientació porta - -
Situació- Solei, a frec de les ruïnes del mas, propera al camí.
Llinda- -
Tapadora - -
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Aterrada (A). La pedra és dins.
Data -25/2/2011
 

 
CODI BARRACA
 
Conca de la Codina 7/005
Numeració absoluta - 266

 

 

 

CROQUIS

b266 croquis small
 
 
 

 
LA MORT DE CLIMENT VALLS, el 'xic Ros' del carrer Creu de Pedra
 

Doy parte a V. que Climent Valls de esta Villa de edad 61 años padre de un sargento Nacional de la misma, se halló muerto el dia 21 del corriente a las 6 de la tarde en el termino de una casa de campo llamada Cadafalc punto donde pasaba la facción perteneciente a la Jurisdiccion del pueblo de Castellar, el mismo dia de la grande dispersión de la faccion partida de Mossèn Benet; y hallandose una partida de Nacionales de la Villa de Sn. Ll. Savall unidos con los del destacamento de la misma emboscados en una serra llamada CODINA termino de SLlS ocupando la retirada del Camino Real por donde pasaban los dispersados hicieron estos un tiro y acudiendo a su alcance encontraron dicho Climente Valls muerto en el camino llamado 'degotais' (degotalls) un cuarto de hora de la misma casa de campo arriba dicha; en el cual se le halló encima de ello dos partes que le entregó el Comandante de Armas de Sabadell por el Real Servicio de la Villa de SLlS el jefe de la partida mando conducirlo custodiandole por unos cuantos nacionales mientras con el restante de la partida reconoció el bosque y todos los puntos mediatos y no halló otra cosa que una mujer que declaró haber pasado tres facciosos armados entrar del Camino Real anteriormente discho lo pongo en conocimiento de V. para su servicio. (...) 22-6-1836. Firma del Batlla.

Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall

 ENLLAÇOS
 
 
 
 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.