6/008 Barraca del Serrat del Savi 1.0

 B229 portada Small

 


DINS ELS DOMINIS DE LA BOSQUETA

 
 
INTRODUCCIÓ

 

Barraca que forma part del conjunt de construccions que els anys seixanta foren apedaçades amb ciment per iniciativa del propietari del mas Bosqueta. Conten que aquest propietari estava molt interessant en aquest patrimoni i que, fins i tot, havia escrit algun monogràfic sobre el tema.
El topònim del Serrat del Savi és probable que sigui recent, del segle passat, i derivi de la nissaga dels Daví al poble. Segons l'escriptor Esteve Busquets vindria d'un Salvi (Salvador) Daví al qual rebatejarien per Savi en haver donat bon consell a l'alcalde i a homes entenimentats que havien estats convocats per resoldre una qüestió. Nosaltres pensem que SAVI també podria ser una contracció d'un Daví de la nissaga de nom  SEVER (primera E neutra) i DAVÍ.

 
 

 
SITUACIÓ

Sortint del poble de Sant Llorenç Savall pel pont del Burc, prendrem el trencall de l'esquerra que puja pels xiprers fins al collet que hi ha passada la cruïlla indicada de la masia de Mossèn Ossó. Al collet deixarem la pista sortint per la nostra esquerra, seguint un corriol amb l'indicació de GR. Deixarem a l'esquerra el trencall cap a Les Avenques i planejarem un tram en direcció a llevant. El corriol trenca cap a l'esquerra i puja. Quan començarem a anar de pla, haurem de sortir fora de camí fins a trobar, a la nostra dreta i baixant una feixa, la barraca del Serrat del Savi.

 

DESCRIPCIÓ

Barraca de vinya als quatre vents de mides força regulars i molt ben conservada. Un dels muntants d'entrada és la típica columna de grans blocs sense lligar amb les parets. A la porta vam trobar un d'aquells bidons de combustible que els pagesos solien usar per fer-hi foc. El 2020, l'any central de la pandèmia COVID-19, hi sojornava un ratpenat de ferradura.


CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents)
Altura barraca (h) - 1,92m
Amplada barraca (a) - 1,60m
Llargada barraca (ll) - 1,76m
Altura porta (ph) - 1,12m
Amplada porta (ap) - 0,48m
Amplada muntant (am) - 0,70m
Orientació porta - N232 (S-W)
Situació- Solei, propera al corriol.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- Pedrís interior, bidó, sutge, rejuntada amb morter.
GPS - si
Mapa Ballestar- sí
Estat - Restaurada  (R).  El dia de l'apadrinament d'aquesta barraca, el 18-12-2021, li fou afegida la terra i els lliris.
Data - 2-1-2010
 

 
CODI BARRACA
 
Conca de La Bosqueta 6 /008
Numeració absoluta - 229
                     
 

 
 
CROQUIS

B229 CROQUIS Small
 
 
 

 
 

Barraques de vinya
 

En anar d'ací d'allà, per tota la rodalia, esguardarem diferents barraques que atrauen l'interès per ésser típiques construccions fetes amb grans pedres i rocalls, transportats alguns d'altres masos ja enrunats.
És molt alliçonadora la visita a les susdites barraques, que trobem enclavades pintorescament i que serviren, en altres temps, per aixopluc dels pagesos treballadors davant les contrarietats atmosfèriques
 

Lluís Vergés i Solà. Foranies i altres coses de Sant Llorenç Savall. Guia il·lustrada d'un poble reblert d'història. Agost de 1971
 
 

 

GALERIA D'IMATGES
 
 
 TAPADORA SIMPLE AMB SUTGE


B229 tapa Small
 
                                                                                                         2021. ELS PADRINS DE LA BARRACA

B229 9 Pequeo


 
BIBLIOGRAFIA
 
 
BUSQUETS i MOLAS, Esteve. ENTRE VINYES i TELERS. La vida a Sant Llorenç Savall. 1967
 
 

{
ENLLAÇOS


VÍDEO. Barraca amb sorpresa

VÍDEO. La Volta de Pedra Seca de La Bosqueta

 


play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.