5/013 Barraca dels Nans


B344 portada Small


L'ENTRADA MÉS PETITA DEL TERME

 
 
INTRODUCCIÓ

Petita barraca de vinya als quatre vents amb una de les portes més baixes (sinó la més baixa) de tot el terme: 62cm d'altura. Situada en obaga, al barret de la barraca hi hem vist fer-se gel. La construcció té l'encant de trobar-se enmig d'un bosc espès i poc freqüentat, i forma part de l'Itinerari "La Serra, vinyes verdes vora el bosc".
 
 


SITUACIÓ

Partint de l'aparcament del Km 3, sota la casa de La Serra seguirem la pista cap a llevant, travessant la llera del torrent del Burc. Deixarem a la nostra dreta dues pistes  que no seguirem, però pararem atenció a la segona perquè en deixar-la i pocs metres més enllà haurem de sortir per la nostra dreta. Al lloc hi sol haver una fita. Intuint més que no pas seguint, seguirem una traça de corriolet que després de travessar les restes d'un xaragall canalitzat, trencarem a la nostra esquerra i ens enfilarem per damunt un nivellet de rocam on trobarem la barraca de l'Heura Esporgada. Seguirem amunt pel carener. Trobarem una xapa de bidó. Seguint amunt ens trobarem amb un antic corriol molt perdut i a dos metres de la cruïlla flanquejarem el carener per la nostra esquerra. Seguirem un tram obac i ens enfilarem de nou al carener fins a trobar un tram rocallós on hi neix una canalització d'aigua en pedra seca. Per comptes de seguir pel carener, tornarem a flanquejar per la nostra esquerra, pel cantó obac. Travessarem un parell de rocaters i ens trobarem amb la barraca dels Nans.


 

DESCRIPCIÓ

Barraca amb la pedra força ben lligada tot i ser poc triada. La barraca es trobava colgada de sediments arrossegats amb el temps, però tot i amb això les dimensions de l'entrada després de la rehabilitació es mantingueren petites i concordants amb la resta de la construcció. La part més malmesa era el contrafort de la cara nord, esllavissat. La restauració de la barraca es va fer en 4 jornades, l'any 2018.
  

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) 1 muntant 5 Filades fins la tapadora
Altura barraca (h) - 1,44m
Amplada barraca (a) - 1,36m
Llargada barraca (ll) - 1,96m
Altura porta (ph) - 0,62m
Amplada porta (ap) - 0,53m
Amplada muntant (am) - -
Orientació porta - - (E)
Situació- Obaga, propera al corriol.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- pedrís interior, sutge, pot de registre.
GPS - sí
Mapa Ballestar- no
Estat - Restaurada (R). Es va estassar i adobar el contrafort de la cara nord entre els mesos de juliol i setembre de 2018.
Data - 26-1-2011
 

 
CODI BARRACA
 
Conca de La Serra  5 / 013
Numeració absoluta - 344
 


CROQUIS

B344 CROQUIS Small
 
 
 

 
 1872. Pèrits, Veïns i Forasters

Per qüestions relacionades amb 'REPARTIDORES DE LA CONTRIBUCIÓN TERRITORIAL'  l'ajuntament PROPOSA i nomena  tres categories i per ternes a pèrits, veïns i FORASTEROS. I L'ADMINISTRACIÓN ECONÓMICA nomena una de les ternes proposades per l'ajuntament 'para entender en las operaciones de avalúo y reparto de la contribución territorial' durant un període de 4 anys.

Nomenats per l'ajuntament

Péritos- José Valls Solá, Vicente Barriga, Lorenzo Agell. Vecinos- Lorenzo Torras, Juan Solá y Gotés. FORASTEROS- Rafael Llansa.

Propuestas en terna-; Vecinos- Antonio Saladelafont, Jaime Dalmau, Juan Cot. Terna 2: José Llado, Jose Cot, Lorenzo Espalter. Forasteros- José Sors y Gibert, Esteban Sellent, Francisco Argemí.

Suplentes- José Cot Palaudaries, Lorenzo Daví, Pedro Serra. Terna 2.- Pedro Rius, Lorenzo Genescá, Lorenzo Riera.

16-3-1872                                     

                                                                    Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall

 


GALERIA D'IMATGES


                                                                             
        ESTAT ORIGINAL


B344 orig Small
                                                                        
        DESEMPEDREGAMENT

B344 desempedregament Small

                                                        
RETIRADA DE TERRA FINS ALS FONAMENTS


B344 rebaix de terra Small

CORONAMENT

B344 coronament Small


CENDRA


B344 cendra Small
 
                                                                                       TERRA

 B344 terra Small
  
 
 
 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.