5/011 Barraca de les Espitlleres


B199 portada


LA POR GUARDA LA VINYA

 
 

INTRODUCCIÓ

 
Barraca de vinya margera construïda molt aprop de la carretera que uneix Sant Llorenç Savall amb Gallifa. És tan propera al vial que el constructor va decidir obrir espitlleres als murs per vigilar la collita. Aquesta tros de vinya devia superar la crisi de la fil·loxera perquè amb posterioritat la barraca fou modificada amb morter, aprimant-ne els murs. Un cop abandonada i en els darrers anys, algú devia retirar-li la tapadora i començà a abocar-hi runam, com si fos un abocador.
 
 


SITUACIÓ

La barraca és dins la propietat de La Serra. Poc abans d'arribar al Km 4 de la carretera Savall-Gallifa (BP-1241), hi ha una recta important abans que la carretera faci un gir i creuï el torrent del Burc. Al costat dret i a la part superior d'aquesta recta neix una pista de desboscament avui tancada amb un pastor elèctric. Seguint-la uns vint metres, sortirem per la nostra dreta on hi ha la barraca de vinya.

 

DESCRIPCIÓ

 A banda de les espitlleres i el morter, a l'interior també apareixen dos calaixets per damunt el nivell de terra, probablement destinats a guardar-hi els llumins i el 'bocadillo', com aleshores anomenaven el dinar de carmanyola a pagès. La barraca fou triada per fer les primeres pràctiques de restauració del Grup de Pedra Seca Ballestar i que, en aquest cas, consistiren a estassar els volts de la barraca i a retornar-li el barret, amb la cendra i la molsa.


 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- CM (Circular Margera)
Altura barraca (h) - 2,31m
Amplada barraca (a) - 2m
Llargada barraca (ll) - 2,14m
Altura porta (ph) - 1,32m
Amplada porta (ap) - 0,39m
Amplada muntant (am) - 0,40m
Orientació porta - N7 (N-E)
Situació- Solei, propera a la carretera i al xaragall.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- 3 espitlleres, 2 calaixos pel menjar, morter de calç, runam, pot de registre.
GPS - si
Mapa Ballestar- no
Estat - Restaurada (R). Entre els mesos de setembre i octubre de 2010.
Data - 17-1-2010
 

 
CODI BARRACA
 
Conca del Torrent del Burc  05 /011
Numeració absoluta - 199
                     
 


CROQUIS

B199 CROQUIS
  
FRANCESC RIUS DATZIRA, EL SECAI

 

EL CAPITAN DE NACIONALES DE LA VILLA DE SAN LORENZO SABALL  


Doy parte a VS que dia 12 del corriente un confidente muy fino que tengo desconocido, me da parte que un cabecilla de ladrones y facciosos se habia recogido en una casa de campo que se llama el Puig de Gallifa que dista dos horas de esta villa, inmediatamente salio la oscuridad de la noche con una partida de mobilizados de mi compañia y me dirijo en la dicha casa, inmediatamente la cerqué y me escalo  por las murallas de la dicha casa y aguardando la ocasion de que salio algun sujeto de la casa para apoderarme de la puerta y como sucedio lo mismo, quien salio una mujer a buscar leña y me apoderé de ella inmediatamente, entro a la cocina secretamente con cinco nacionales dejando los demas por retaguardia à todo el recinto de la casa, el cabecilla nos entrevió se levantó yo le conmino la rendicion pero me contesta con un tiro de pistolazo que son las armas que llevaba y a vista de su valor mando a los mobilizados fuego con ello y al instante queda muerto a la  misma cocina y con el ruido del fuego se desvanecieron los demas facciosos que no se atrevieron a hallarse en la casa. Su nombre se llamaba Miquel Vidal vecino de St Feliu de Codines, y tambien se escapo de los nacionales de Castellterçol que le llevaban preso y atado y asegurado, era hombre muy valiente y ligero que transtornaba todos estos paises con sus atrocidades de robos y llevávase las gentes de las casas, pero hasta me ha satisfecho las malas noches que habia perdido por alcanzarlo. Es cuanto pongo en su conocimiento de Vs por su Gobierno. Dios guarde  a V. muchos años. San Lorenzo Saball a los 13-11-1837, el Capitan de la compañia, Francisco de Asís Rius

Compañia de San Lorenzo Saball


Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall
 


GALERIA D'IMATGES

                                                            
    L'ESTAT ORIGINAL

b196b inici small

LA PADRINA DE LA BARRACA


b196b treballs small
 

LA FOTO DE GRUP
 
b196b grup small
 
 
 
 
 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.