5/008 Barraca de la Font del Perruca


B197 portada2.JPG Small


ACOMPANYADA D'UNA BASSA

 
 
INTRODUCCIÓ

Primera restauració integral d'una barraca de vinya per part del grup local de Pedra Seca Ballestar. La colla de Pedra Seca Ballestar usà per primer cop un ternal alçat amb tres puntals d'obra. Durant les tasques de desbrossament es va localitzar aquesta bassa, la canalització de la qual avui ha quedat completament enterrada. És possible que la propera font del Perruca sigui un topònim de finals del segle XIX o primers del segle XX, donat que els Sastre de cal Perruca no tenien vinyes (període 1830-1854). Antigament devia ser coneguda com la font del Boix.
 


SITUACIÓ
 
Partint del Km 3 de la carretera Sant Llorenç Savall-Gallifa, sortirem a la nostra dreta per l'accés d'un tancat elèctric. Anirem cap a llevant seguint la pista que creua el torrent del Burc. Deixem enrere un primer trencall a la dreta que ens portaria a la fondalada de St Jaume i més endavant també deixem un segon trencall que mor en un torrent secundari. Travessem un petit xaragall i tot seguit sortirem de la pìsta per la nostra esquerra travessant un torrent canalitzat amb pedra seca. La barraca de la font del Perruca és ben visible.


DESCRIPCIÓ

Barraca de vinya als quatre vents de construcció grollera, situada dins la finca de La Serra. A l'interior i situat al costat d'un bloc basal hi ha un armari molt espaiós, possiblement per deixar-hi el càntir. Abans de la restauració, la barraca restava amb el sostre enfonsat i amb una grossa llinda esquerdada i en equilibri precari. Es decidí aterrar la llinda i substituir-la per una de nova. Per aquesta tasca el grup emprà per primer cop i amb èxit un ternal. La barraca fou restaurada en cinc sessions matinals. Es va inaugurar el gener de 2011.


CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents)
Altura barraca (h) - 1,80m
Amplada barraca (a) - 1,70m
Llargada barraca (ll) - 1,99m
Altura porta (ph) - 0,96m
Amplada porta (ap) - 0,55m
Amplada muntant (am) - 0,54m
Orientació porta - N261 (S-W)

Cocó pel beure

h-0,55m
a-0,45m
ll-1,13m

Situació- Solei, propera a la pista i al torrent.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- cocó pel beure, pot de registre.
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Restaurada (R).  De l'abril de 2010 fins el gener de 2011.
Data - 22-1-2011
 

 
CODI BARRACA
 
Conca de la Serra 05 /008
Numeració absoluta - 197             
 

 
 
CROQUIS
 
B197 CROQUISjpg Small
 
 

 
 
LA FAMA DE LA RONDA DEL CAPITÀ RIUS 'el secai'

 

En atención de la convocatoria que fue celebrada ayer dia 18 de los corrientes en la Casa consistorial de esta de villa de Tarrasa, a vista de que el comisionado de esta Villa de San Lorenzo Saball Dn Francisco Roca se equivocó de lo que le habia encargado el Comisionado, que el Ayuntamiento de esta Villa había nombrado que era Dn Francisco de Asís Rius Capitan de la milicia nacional de dicha villa. Decimos que es muy conveniente que la ronda que está formada que sobreviva, para que muchas veces esta Villa sea visto muy invadida de la facción y con la ronda y los mobilizados de esta Villa les han cerrado el sitio que estaba en todo el recinto de esta Villa para no dejar trabajar las tierras. Somos del parecer que sería muy conveniente que la misma Ronda fuese multiplicada y pagada de todo el Partido de Tarrasa con un reparto equitativo y que si todavía dicha ronda no permanece seremos asediados ni tampoco para salir ninguno de este punto fortificado, es cuanto ponemos en conocimiento de V.

San Lorenzo Saball  19-2-1838, firmas del Ayuntamiento.


                                                                                                                          Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall

 
 

 

ENLLAÇOS

 
TANCANT LA VOLTA


B197 volta aterrada Small

B197 faltatapadora Small

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Comentaris  

#1 Pot de Registre 197 10-07-2018 15:53
Gràcies per cuidar d'un tros de cultura.
Eva & David
Núria & David

22/04/2018

Els comentaris han estat suspesos temporalment.