4/021 Barraca del Camí de Salallassera




B293 portada Pequeo



Amb pedres gegants al sostre

 
 
 
INTRODUCCIÓ

Aquesta barraca a tocar de la pista que arriba a la casa de Salallassera, no va ser documentada per l'estudiós Jesus Ballestar tot i ser una barraca de grans dimensions. Probablement devia quedar oculta per la vegetació perquè passat l'incendi de 2003 no podia ser més visible!
La barraca del Camí de Salallasera és una construcció que és obligat d'entrar-hi per poder admirar les grans lloses de tancament que sembla que desafiin la llei de la gravetat.

Per afrontaments aquesta barraca podria haver estat del pagès Francesc Gotés i Dalmau, àlies Ànima de plaça, l'enterramorts del poble de qui la barraca del Collet del Castell hi manté força semblances.
 
 

 

SITUACIÓ

Partint del pont de Les Conques, pujarem en direcció a l'Ermengol, travessarem per sota les dues línies d'alta tensió i arribarem al trencall Ermengol-Salallassera, prenent el ramal dret que seguirem sense prendre cap trencall a dreta o esquerra. A la base de la casa de Salallassera la pista remunta i poc abans d'arribar al trencall que mena a la casa, trobarem la barraca sota la pista mateix, a la nostra esquerra.

 
 

 

 

DESCRIPCIÓ
 
 
Grossa barraca als quatre vents que el 2010 es trobava desprovista de la major part dels paraments exteriors. De factura grollera, tota la barraca es troba adobada amb grans blocs sense desbastar. Tot i amb això, a partir de la llinda simple, el tancament fins a les pedres claus és fet en espiga. Pel costat nord de la barraca - i probablement tota ella - es recolza sobre una llosa de roca nua que per dins la barraca es pot veure com es va esmicolant progressivament. L'accés a la barraca també respon a l'estàndard que mira de compensar la baixa qualitat de la pedra emplaçant grans blocs als muntants de l'entrada. El cocó - també de grans dimensions - ja és mig trencat i desplaçat, i podria ser un dels punts pels quals tota l'estructura de la barraca es podria veure seriosament compromesa*, tal i com creiem que havia passat amb la barraca gegant del Collet del Castell.
No cal dir que les vistes de la barraca sobre el massís de Sant Llorenç del Munt i Sant Llorenç Savall són privilegiades.


* recordem aquí que en un estudi experimental sobre solidesa en estructures de pedra seca, es va considerar que a partir de desplaçaments de 5cm es podia esperar un ensorrament gairebé total.
 
 

 

CARACTERÍSTIQUES
 
 
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents)
Altura barraca (h) - 2,05m
Amplada barraca (a) - 1,60m
Llargada barraca (ll) - 2,20m
Altura porta (ph) - 1,11m
Amplada porta (ap) - 0,60m
Amplada muntant (am) - -
Orientació porta - N - (S-W)
Situació- Solei, propera a la pista.
Llinda- simple
Tapadora - múltiple
Objectes- cocó pel càntir.
GPS - sí
Mapa Ballestar- no
Estat - Restaurada (R). En unes quatres sessions, entre abril i juny de 2012.
Data - 5-9-2010
 

 
 

CODI BARRACA
 
 
Conca de Salallassera 4/021
 
Numeració absoluta - 293
                     
 

 


CROQUIS


B392 CROQUIS Mediana
 
 
 
 

 
 
 
 
1854.  EL TROS DE L'ENTERRAMORTS A SALALLASSERA


Vinya de Salallassera, a parceria

Vinyes de 1, 2, 3 i 4a categories       8 quarteres i 2 quartans 
                                           Erms        2 quarters i 10 quartans
        Roques improductibles        1 quartera i 8 quartans
 

El Francesc Gotés i Dalmau era l'hereu i es casà amb Magdalena Daví Genestós i tingueren 10 fills, dels quals dos foren albats. L'hereu Llorenç va néixer el 1806 i ja no va seguir l'ofici del pare, va ser ferrer. Els Ànima vivien a plaça i a més d'aquest tros de vinya cultivaven a parceria un altre tros a Salallassera i a Saladelafont. En propietat cultivaven dos trossos al Burc i un al Rossell i també tenien un ase per a les tasques agrícoles.

 
 

                                                                                                                                                     Arxius de la Corona d'Aragó i Episcopal de Vic
                      
 
 
 
 

 
 


GALERIA D'IMATGES

 

                                                                                          CENDRES


B293 cendres Pequeo

 

 

                                                                     2012, TREBALL EN EQUIP

 



B293 grup01 Pequeo

                                                                       EL JOSEP EL PADRÍ, DE L'ADF

 


B293 padri Pequeo





 
 
 
 
 
 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.