4/016 Barraca del Bloc

 

 B22PORTADA Pequea


ATERRAR PER RECONSTRUIR

 
 
INTRODUCCIÓ

Barraca margera que aprofita un bloc per recolzar una de les seves parets, destacant el tancament en cremallera a l'interior. La barraca és troba dins la finca de l'Ermengol, límit amb la de Salallassera. La construcció es trobava aparentment sencera el 2012, però una de les parets interiors, la que es recolzava en el bloc, amenaçava de caure cap endins i feia l'estada perillosa. És molt probable que ni que fos per un petit moviment del bloc, el parament ja hagués quedat tocat. És de les poques barraques que primer l'hem hagut de desmuntar per poder-la rehabilitar.
 
 


SITUACIÓ

Partint del final del carrer Vapor trobarem el pont de les Conques, que creuarem. Deixarem a l'esquerra el trencall cap al torrent Bo-Vilatersana i remuntarem pista amunt. Seguirem un tram de pista llarg i recte. Passarem per sota dues línies d'Alta Tensió fins que arribarem a la cruïlla Ermengol-Salallassera. Seguirem la pista de la dreta, direcció Salallassera. Passarem per davant mateix de la barraca restaurada de la Vinya del Camilo i després enfilarem un tram recte amunt. Deixarem enrere, a la nostra dreta, la barraca de l'Escudella. La pista tomba suaument cap a la dreta. Metres més amunt, trobarem un arbre solitari a tocar del costat dret de la pista: la barraca del Bloc s'amaga una quinzena de metres amunt, pel costat esquerre de la pista.


 

DESCRIPCIÓ


En les restauracions mirem de conservar al màxim tots els elements originals de la construcció, però aquest cop la paret interior s'inclinava 45 graus i amenaçava clarament de caure i, a més, la llinda havia perdut un dels suports i també estava ben torta: no quedava altre remei que fer caure bona part del magnífic sostre, una col·lecció de sobrellindes que no ens podíem permetre que es trenquéssin amb la caiguda, per això primer vam reblir l'interior amb llenya, per esmorteïr el xoc. Val a dir que la paret que queia no ho va fer fins bé l´última empenta! cosa que demostrava que encara hauria trigat molts anys a caure. Un cop buidat el runam de l'interior, vam començar reconstruint la paret pel tram afectat per la part més baixa, fins assolir l'altura de les lloses de tancament. Corregida la inclinació de la jàssera, vam desplegar el providencial ternal (el 'ternasco', per a nosaltres) i vam anar sobreposant les sobrellindes i, finalment, la pedra clau o tapadora que culmina el tancament.

  
 


CARACTERÍSTIQUES

 
Tipologia- CM (Circular Margera) 4Filades fins la tapadora
Altura barraca (h) - 1,87m
Amplada barraca (a) - 1,48m a l'entrada / 1,78m al fons
Llargada barraca (ll) - 3,06m
Altura porta (ph) - 1,13m
Amplada porta (ap) - 0,47m
Amplada muntant (am) - 0,60m
Orientació porta - N230 (S-W)
Situació- Solei, propera al camí.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- Tancament en cremallera, cocó pel beure, sutge, bidó oli industrial, pedrissos interiors, sutge, pot de registre
GPS - sí
Mapa Ballestar- sí
Estat - Restaurada (R). Restaurada en unes 6 sessions, entre el març i el juny de 2015.
Data - 11/7/2021
 

 
 

CODI BARRACA
 
 
Conca de l'Ermengol  4/016
Numeració absoluta - 22
                     
 


CROQUIS


B22Bloc CROQUIS Mediana
 
 
 

 
 
 
 BAIXA A L'ERM, L'ADÉU AL TROS



Magco. Sr.

Llogari Galí Casals, propietario y Miquel Rovira Farell, labrador, ambos de esta vecindad, con su respectiva cédula personal que ponen de manifiesto a V. con el debido respeto exponen: que el primero es dueño de una heredad llamada GALÍ de cuya heredad sus antecesores establecieron al segundo de los exponentes una pieza de tierra con el pacto de rabassa morta o sea por durante la vida de las primeras cepas previniendo que a la muerte de estas el parcero debía restituir al dominio directo la finca que le fué establecida y que este debía hacerse cargo de la misma y pagar las contribuciones correspondientes por su calidad de yermo. Con motivo de las enfermedades que en los últimos años han azotado los viñedos, la finca que tenía a parcería el citado Rovira, que lo es la de no. 489 inscripción 180, ha quedado reducida a yermo, y por lo tanto Restituye al expresado Galí, para que este se posesione de la misma, cuyo Llogari Galí acepta esta reddición queriendo que tenga la misma fuerza y valor que si fuese hecha ante Notario, lo que no han verificado por los gastos que ocasionaría y la poca ó nula importancia de la finca de que se trata, a la que le corresponde consignar, como yermo que es, cinco pesetas de riqueza.
En su virtud,

suplica a V. sirva dar cuenta de esta instancia a la Junta Pericial para que al confeccionar el próximo apéndice al amillaramiento se verifique el cambio de riqueza en la forma que quedó explicada-


Sant Llorenç Savall  15-1-1892

Signatura de Llogari Galí. A ruego de Miquel Rovira Farell, que manifiesta no saber firmar lo hace Miquel Rubira.




 
 Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall
 
 
  
 

 
 GALERIA D'IMATGES





RECONSTRUINT LA PARET AFECTADA


B22 reparantParetCaiguda Pequea


SOSTRE ORIGINAL


B22 sostreOrig Pequea

 

CENDRES


B22cendra Pequea



TERRA 


B22 terra Pequea
 

PRIMERA INAUGURACIÓ

 
 B221ainauguracio Pequea
 
 

L'ATRAPASOMNIS DE L'ÀNGELS VALERO 


B22Atrapasomnis Pequea


SEGON APADRINAMENT



B22 nousPadrins Pequea

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}






dsfafasfeafdsfadsfdasfasdfdasfas
dfENLLAÇOSs


Marató de Barraques i Casucs


Vídeo 50





Els comentaris han estat suspesos temporalment.