3/016 Barraca del Cap Xic


B60 1 Pequeo




UNA RESTAURACIÓ INACABADA PER MANCA DE JÀSSERA

 
 
 
INTRODUCCIÓ


El 1854, en ple auge de la vinya, al Genescà només hi trobem consignats 3 parcers, tots de cognom Genescà. I si fa no fa, el mateix passa amb la propietat de Comabella: pocs parcers per l'elevat nombre de construccions que hom hi troba avui dia.
Passada la plaga de la fil·loxera però (aprox. l'any 1894), aquestes terres van atraure els nous vinyaters, que hi anirien construint les seves barraques de pedra seca fins ben entrat el segle XX. La present barraca podria haver estat obra dels descendents dels Oliveres i Carner nats a Gallifa, àlies Cap Xic, que vivien al carrer Baix Creu de Pedra;  de l'any 1901 sabem que el Llorenç Oliveras i Mañosa tenia tros al Genescà.
 
 

 

SITUACIÓ

Pujant per la pista que del Genescà va al al turó de Baiarols (o Abellerols), arribarem fins a la cruïlla del coll del Genescà, prenent la pista de la nostra esquerra. La pista passa ran de la barraca del Camí d'Abellerols i després travessa un torrent. Uns 50 metres més amunt, sortirem de la pista per la nostra esquerra i seguirem per un llom carener que baixa en direcció nord. En pocs metres de travessa passarem a frec d'unes alzines, cap al vessant de llevant de la carena i mirant cap a la urbanització i el poble de Sant Llorenç Savall. Ens hi arribarem i veurem sota mateix la cúpula de la barraca de vinya.

 

 

 

DESCRIPCIÓ

La barraca havia perdut la veritable llinda, però per sort la sobrellinda ha aguantat i amb ella s'ha pogut conservar la construcció, tot plegat en un lloc - Baiarols - que ha patit tres incendis seguits (1971, 1994 i 2003).
Quan va caure la jàssera de la barraca, es devia partir en dues meitats, i avui encara no hem trobat una llosa que la pugui reemplaçar. És per això que tot i haver retirar la vegetació dels volts, haver adobat la paret frontal i haver afegit la terra i els lliris a la coberta, la barraca resta pendent d'una nova jàssera per poder afirmar que s'ha rehabilitat del tot. També manca retirar més sediment acumulat a l'interior de la barraca, acció que encara la faria més alta i espaiosa per dins.

Destaquen de la barraca l'entrada obliqua i l'immens cocó pel menjar, amb un llindar gegant per garantir la durabilitat de la construcció, en harmonia amb la resta de grans pedres sense desbastar que formen l'interior.
I per damunt de tot, destaquen les vistes estratègiques sobre la urbanització de Comabella i la població de Sant Llorenç Savall.
 
 
 

 

CARACTERÍSTIQUES
 
 
Tipologia - C4V (Circular als quatre vents)
Altura barraca (h) - 1,80m
Amplada barraca (a) - 2,30m
Llargada barraca (ll) - 1,80m
Altura porta (ph) - 0,90m
Amplada porta (ap) - 0,64m
Amplada muntant (am) - 0,44m
Orientació porta - N117 (E-S)
dimensions del cocó pel menjar

h- 0,43m
a- 0,33m
ll- 0,46m

Situació - Solei, propera a la pista.
(sobre) Llinda - simple
Tapadora - múltiple
Objectes- cocó pel menjar gros,  barretes de ferro corrugades ( clavades a terra i també fent de penjador ), envàs d'oli de motor, sutge, pot de registre.
GPS - sí
Mapa Ballestar - sí (tot i que la marcava en ruïnes...)
Estat - Restaurada (R). En dues matinals el mes de maig de 2025. Resta pendent de trobar una jàssera per concloure la rehabilitació de la barraca.
Data - 3/04/2010
Apadrinada - no

 

 
 

CODI BARRACA
 
 
Conca del Genescà 3 /016
 
Numeració absoluta - 60
                     
 

 


CROQUIS


B60 CROQUIS Mediana
 
 
 


                                22 de Gener, Sant Vicenç
 


Conta la llegenda que sant Vicenç era vinater i que amb una engruna de vi dolent, agre i ingrat, per obra de la seva gràcia divina, feia tantes bótes de vi com volia i de tantes menes com desitjava, des del vinagre fins al vi dolç i ranci, al rasolis, a la mistela i a la malvasia. Anava pels camps i,  per tal de convertir heretges i incrèduls, agafava la carbasseta de vi que portaven per a remullar el menjar i en feia sortir una portadora o una bóta d'unes quantes càrregues, i així, amb bon vi, combatia l'heretgia i convertia la gent.
Per raó del seu patronatge damunt el vi, l'invocaven tots els qui hi intervenien, fos sota la forma que fos: els qui conreaven les vinyes, els qui feien i trascolaven el vi, els qui en compraven i venien, els tastadors, els traginers i tothom qui del vi vivia, i, modernament, àdhuc els oficis que hi podien tenir una certa semblança als ulls de la gent, com els cafeters.

 
 

                                                                                                                                          Costumari Català. AMADES, Joan. 1950



 

  
GALERIA D'IMATGES


                                                                    EMPOSTISSAT DE LA PARET EXTERIOR


B60FrontalZonaTreball
 
                                                                    ESLLAVISSADA I LÍNIA DE BASE A SEGUIR


B60 esllavissada

 
                                                                      PARET NORD ADOBADA


B60 restauradaLateral

                                                                         TAPADORA MÚLTIPLE


B60 5 Pequeo






 
 

 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.