2/013 Barraca dels Maquis

 
B122 principal Small


MAQUIS A LES BARRAQUES

 
 
INTRODUCCIÓ

La barraca dels Maquis és una de les construccions més emblemàtiques de Sant Llorenç Savall que, tot i la distància respecte del mas de la Muntada, és al límit occidental de la finca, en un calaix de terra que segurament devia pertànyer al parcer Gabriel Casanovas, àlies 'Biscaí', pagès que també menava una vinya enorme al Romeu i de la qual aquest tros en podria haver estat una extensió. 
Separada uns 50 metres de la pista vam decidir dedicar-la als lluitadors antifranquistes de la postguerra: els maquis i, més concretament al maqui italià Elio Ziglioli, les despulles del qual van tornar a Itàlia per ser enterrades el 13 de maig de 2019 a Lovere, el seu poble natal. El mateix any 1949 -any de l'assassinat de l'Elio a Castellar del Vallès-  és ben sabut que a Sant Llorenç Savall un dels guerrillers anarquistes -el Guillermo Ganuza Navarro- va aixoplugar-se en una barraca de vinya per autopracticar-se un torniquet, hores abans de morir crivellat a trets a can Salvi (Mas Riera, Sant Llorenç Savall).

 


SITUACIÓ

Més enllà de can Brossa (Vall d'Horta) la pista passa pel costat d'un xalet i més endavant surt el trencall d'una pista a la nostra dreta: la pugem i en un parell de ressalts que fa, i abans de creuar la llera del torrent, trobarem una fita per sortir per la nostra dreta: en uns 50 metres trobarem la barraca dels Maquis, enmig d'un bosquet d'alzines esporgades. Si passésim de llarg el trencall de la barraca la pista ens acabaria duent al Castell de Pera.

 

DESCRIPCIÓ

Barraca de vinya als quatre vents de dimensions molt destacables, amb més de dos metres de llargària. L'aspecte exterior no sembla suggerir les dimensions reals que té a l'interior. Construida sobre un ressalt de gresos vermells, la barraca combina pedres de mida gran a la base per anar progressivament tancant el sostre amb lloses molt primes i molt exposades. Destaca la fondària de la llinda, de gairebé un metre.  Quan vam trobar-la el 2010 el sòl era encatifat de pinyes rosegades. A l'interior, a més del sempitern sutge, podem trobar a la nostra dreta un possible cocó pel 'bocadillo' i unes pedres que podrien haver estat un pedrís. La construcció ha aguantat molt bé tots els estralls (incendis i tallades) del darrer segle, fins i tot mantenint una part de la coberta de terra original.


CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents)  1 muntant, 5F filades fins la tapadora
Altura barraca (h) - 1,96m
Amplada barraca (a) - 2,30m
Llargada barraca (ll) - 2,80m
Altura porta (ph) - 1,29m
Amplada porta (ap) - 0,73m
Amplada muntant (am) - 0,52m
Orientació porta - N175 (E-S)
Situació- ponent, falda de la muntanya.
Llinda- simple
Tapadora - múltiple
Objectes- pedrís interior, sutge, pot de registre, possible cocó pel menjar, penjador.
GPS - sí
Mapa Ballestar- sí
Estat - Restaurada (R). En dues sessions matinals d'abril de 2019, per estassar els volts i afegir terra a la coberta. Barrejats amb els lliris autòctons també s'hi han plantat lliris de la Carassone, casa de camp on va passar l'infantesa l'Elio Ziglioli (Lovere, Itàlia).
Data - 13-2-2010
 

 
CODI BARRACA
 

Conca de la Vall d'Horta  02 /013
Numeració absoluta - 122
                     
 


CROQUIS

B122 CROQUIS Small
 
 
 

 
 
 

 

1854. Peça a parceria de Gabriel Casanovas a La Muntada


9 cortans de Sembradures de secà
2 quarteres de vinya de 4ª categoria
1 quartera i 1 cortà de roques improductibles

+ altra peça a parceria al Romeu amb 5 quarteres i 6 cortans de vinyes
+ dues cases al carrer St Feliu
+ 1 ase


3 quarteres  = aprox. 1 hA  /  1 quartera = 12 cortans                                                      ACA

 
 


GALERIA D'IMATGES


                                       
  LA BARRACA, COMPLETAMENT COLGADA (2010) 


B122 origcolgada Small

 
 EL MESTRE GUAL FENT UNA INSCRIPCIÓ

 B122 jaumegual Small
 
 
ENRICA VOLPI PLANTANT ELS LLIRIS DE CARASSONE (Lovere)
 
 
B122 enrica Small


ROBERTO ZIGLIOLI, COSÍ DE L'ELIOB122 roberto Small


1-5-2019 INAUGURACIÓ OFICIAL


B122 fotogrup Small

 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.