2/001 Barraca de Pedra d'Àliga 1.3

 

 

 

B28Portada Pequeo

 


La barraca de Pedra d'Àliga

 
INTRODUCCIÓ
 
Aquesta fou una de les primeres barraques que vam trobar, molt abans d'embrancar-nos a catalogar les del terme de Sant Llorenç Savall. Des del camí era una pila de terra i vegetació que es podia confondre amb el terreny i és gairebé segur que molts de vosaltres heu passat pel costat sense adonar-vos (clicar damunt la foto per veure l'estat original). Aquesta barraca podria tenir l'honor de formar part d'un tros de vinya experimental, quan el propietari de Les Oliveres va fer-hi les primeres plantades de ceps americans resistents a la plaga de la fil·loxera, que ja feia estralls arreu del Principat.

 


 
SITUACIÓ

Damunt el carener entre Rocamur i Pedra d'Àliga. Des de la Vall d'Horta caldrà partir del camí que s'enfila al coll de Rocamur pel costat hidrogràfic dret del torrent de Les Comes, a l'inici dels conreus de vinya de La Muntada. Inicialment és una pista que, passat el primer desviament a l'esquerra,  planeja fins a trobar un torrent secundari. Llavors es converteix en un corriol ben ombrívol que abandona la proximitat del torrent i comença a enfilar-se i separar-se del torrent de Les Comes, passant prop d'una noguera silvestre en un punt on el corriol passa a frec d'un bon forat.  El corriol s'enfila per rocater amb un pronunciat gir a l'esquerra i travessa un primer clap de bosc amb una alzina abatuda però encara viva. Passat aquest tros de bosc, el corriol remunta tot seguit uns graons de roca núa: caldrà parar atenció a la nostra esquerra,  a uns 4 metres del corriol, un apilament de terra (la barraca de vinya) amb la porta encarada al torrent secundari  i mirant cap a la Pedra d'Àliga. Avui per avui, des d'aquesta barraca és possible veure fins a cinc cimals: Rocamur, Emprius (Finestrelles), Roca Sereny, Castell de Pera i la Pedra d'Àliga. Tot plegat en un trajecte d'uns vint minuts, amb una part de pujada final.

 


 

DESCRIPCIÓ
 
Barraca circular als quatre vents, la paret sudest de la qual es recolza en un estrat de sorrenca, fet que condiciona que la barraca sigui més llarga que no pas ampla, mirant d'aprofitar l'avantatge d'una paret natural. La transició de la llinda fins a la pedra clau es fa en una sola filada: tant la llinda com la tapadora i la resta del sostre, són fets amb lloses molt primes. L'accés en pendent a l'interior de la barraca té el seu origen en la solifluxió del pendent de l'entorn. Durant les tasques de reparació de la paret nord es desenterraren un bon nombre de lloses que suggerien que la barraca hauria disposat de ràfec.

 


 
CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) 1Muntant, 1/2 Filades fins la tapadora
Altura barraca (h) - 1,50m
Amplada barraca (a) - 1,58m
Llargada barraca (ll) - 2,74m
Altura porta (ph) - 1,10m
Amplada porta (ap) - 0,60m
Amplada paret (ap) - 0,50m_
Orientació porta - N160E (E-S)
Situació- Obac, propera al camí.
Llinda- simple (i molt prima, 10 cm)
Tapadora - simple
GPS- sí
Mapa Ballestar- sí
Estat- Restaurada (R). l'agost de 2023, en 5 sessions matinals s'ha estassat de valent l'entorn i s'ha adobat la paret nord que estava completament aterrada.
Objectes  - ràfec, restes de terrissa, de sutge i - probablement - de pedrís.
Data- 24-5-2008


 

 
CODI BARRACA

 
Conca de la Vall d'Horta 2/001

Numeració absoluta - 28

 

 

 
CROQUIS


 B28 CROQUIS Mediana


 
 

 

 

1900, LA NOVA VINYA AMERICANA DE LES OLIVERES

Magnífico  Sr. Alcalde y Junta Pericial de San Lorenzo Saball,

El abajo firmado propietario de casa las Oliveras de la Vall de Horta con cedula personal de no. 855 expedida 3 de Setiembre de 1899 contribuyente en la presente Villa acude ante V. y en la forma que mas en derecho proceda respetuosamente expone.
Que teniendo una parte de terreno plantado de viña americana parte de ella hace de nueve á diez años del dia de su plantacion á esta parte, y otros trozos de cinco á seis años en el punto llamado COLL DE GABATX y lo que a hoy dia hace fruto y se puede encabestrar ó dar de alta su cabida es de diez cuarteras; y teniendo en dicha propiedad muchas cuarteras de yermo que paga como viña pide se tenga en consideracion que cuando den de alta las viñas de Coll de Gabatx den de baja á proporcion las que son yermo y pagan como viña; y si posible es por ser mas facil su plantacion si quieren dignarse dar de baja las de la Soleya sera un fabor que espera de su recto proceder el recurrente


Sant Llorenç Savall, 16-5-1900 (signa) Carlos Dalmau
Arxiu Municipal de Sant Llorenç Savall 
 
 
GALERIA D'IMATGES
 
ANY 2008

 
b17b 1b 1 small
 
b17b 1b 2 small
 
 
b17b 1b 3 small
 
ANY 2010
 
b17b 2 small
 
b17b cadec 2 small
 Càdecs i arbres antigament tallats damunt la coberta
 

 
ANY 2011

 
b17b 2011 small
 

ROCAMUR

 
b17b amb rocamur fons small
 
 
b17b porta int small


PARET NORD ATERRADA


B8 ParetNord Pequeo


AGOST 2023, PARET ADOBADA


B28paretnordrest Pequeo


 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}AGOST

Els comentaris han estat suspesos temporalment.