1/005 Barraca Gran de Palomeres
Barraca de vinya, antigot o ambdúes coses?
INTRODUCCIÓ
Mai ens havia acabat de semblar que aquesta menuda paret de 30 cm feta amb bocinets de conglomerat fos part de l'antigot de Palomeres, un dels masos abandonats de la Vall de Mur, passats el rigor de la pesta negra del segle XIV. Però algú ho devia assegurar a l'estudiós Ferrando i Roig quan aquest en va prendre nota. Nosaltres vam seguir l'entusiasme encomanat per l'historiador local Jaume Valls, quan fent recerca pels volts localitzà aquesta preciosa barraca de vinya no. 379, pràcticament intacte. I ho vam fer amb el coneixement afegit que al sector del Borrell podíem trobar fins a 20 parcers que hi tenien vinya pels volts de 1835. El resultat de la recerca, entre d'altres, fou aquesta 'aparatosa' construcció que marxa de les dimensions habitualment conegudes.
SITUACIÓ
Prenent el trencall que del camí del Daví (mal dit Coll de Palomeres) porta a les ruïnes del mas del Borrell. Passarem de llarg la paret que hom ha vingut atribuint a l'antigot de Palomeres (any 1222) i també la línia de telèfon. Més endavant passarem per dessota la línia de mitja tensió que alimenta els masos del Daví i Dalmau (Vall de Mur). Pararem atenció, perquè per la nostra esquerra aviat s'uneix una pista que davalla i prop de la qual hi ha la citada barraca 379 del torrent del Borrell. No la prendrem. En aquest punt un xaragall travessa la pista pel lloc que hi ha habilitat una placeta oberta per a maniobra de vehicles. La barraca Gran de Palomeres queda per damunt d'aquesta plaça, al vessant hidrogràfic dret d'aquest xaragall.
DESCRIPCIÓ
Barraca mixta de pedra seca i teules, de planta quadrada i amb la presència d'un gros armari al vessant nord. Les dimensions del conjunt (4,60 x 4,5m) i el gruix dels paraments, entre 45 i 60 cm són els que en fan pensar que tal volta la construcció hagués aprofitat l'abandonat antigot de Palomeres, tal i com està confirmat que passà amb la barraca mixta a tocar del Borrell. Sens dubte la presència de teules ens confirma que la barraca no era closa amb falsa cúpula, malgrat la presència a l'interior d'una llosa plana de més de 70cm. Tal volta les teules també foren aprofitades de les restes de l'antigot.
CARACTERÍSTIQUES
Tipologia- Q4Vm (Quadrada als quatre vents, mixta de pedra seca i teules)
Altura màxima barraca (h) -0,70m
Amplada barraca (a) - 4,50m
Llargada barraca (ll) - 4,65m
Altura porta (ph) - -
Amplada porta (ap) - -
Amplada muntant (am) - entre 0,50m i 0,55m
Orientació porta - N170 (E-S)
Situació- Solei, propera al camí del Daví i a un xaragall.
Llinda- -
Tapadora - bigues i teules
Objectes- armari a l'interior.
GPS - sí
Mapa Ballestar- no
Estat - Aterrada (A). Pedra i teules a l'interior.
Data - 24-8-2014
Apadrinada - no
CODI BARRACA
Conca de la Vall de Mura 1/005
Numeració absoluta - 417
BIBLIOGRAFIA
FERRANDO I ROIG, Ferrando. I LA VALL DEL RIU RIPOLL. Biblioteca Abat Oliva - sèrie il·lustrada 13. Publicacions de l'abadia de Montserrat. 1997. p87.
VALLS I VILA, Jaume. VICENS I LLAURADÓ, Albert. SANT LLORENÇ SAVALL. Més de mil anys d'història. Ed. Farell. Juliol 2010. p110&118.
SISTEMA DE ALIMENTACIÓN ACTUAL PARA LOS HABITANTES DEL CAMPO, Ó SEAN, LOS AGRICULTORES
La comida, consiste en sopa de pastas- fideos, arroz, estrellas, etc. - mezcladas con berzas, patatas, calabacines, calabazas, acelgas, brócoli, judías, garbanzos, etc.,etc. Á la sopa y á la verdura ú hortaliza y á la verdura ú hortaliza citadas se (les) pone el adobe de tocino solamente en rarísimas veces un poco de carne, haciendo del adobe un segundo plato separado del puchero; con más, el pan y vino que á placer se desea.
Estudio Agrícola del Vallés (1874) Autor desconegut
GALERIA D'IMATGES
PARAMENTS CARA NORD OEST
{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}