1/004 Barraca de l'Avenc del Xarop 1.0

b269 small

 PROP DE L'AVENC DEL XAROP


 
INTRODUCCIÓ

Barraca de bona mida que s'ha conservat en molt bon estat fins els nostres dies. Cal suposar que la construcció fou obra de Sever Daví que el 1835 tenia casa i hort a la vila de Sant Llorenç Savall i era l'únic parcer que tenia vinya al Puig Rodó. Com era costum de l'època, en Sever Daví conreuava dues peces més: una al sector del Rossell i una altra a l'indret anomenat genèricament el Serrat, probablement avui conegut com el Serrat del Cames. El maig de 2021 juntament amb l'ADF el Pinyó, la barraca fou restaurada, l'entorn quedà endreçat, i la barraca apadrinada per l'Ares, la benjamina de totes les padrines.


 
SITUACIÓ

Partint del camí de Les Marines a la Vall de Mur fins a trobar l'encreuament de l'autèntic Coll de Palomeres (segons l'historiador local J. Valls). Prendrem el trencall esquerre en direcció al Puig Rodó. En pocs minuts trobarem una segona cruïlla, aquest cop davallarem a la nostra dreta (aquesta pista ha estat recentment repassada i amb franja de protecció, 2021). La pista baixa i creua un torrent i va a buscar un llom carener i quan hi arriba fa uns revolts pronunciats. Sortirem a la nostra esquerra seguint una feixa i trobarem la barraca de l'avenc del Xarop. Davallant un tros més per aquesta pista trobaríem l'avenc del Xarop (-6m), la boca del qual aflora en el mateix camí i que recentment (2021), i sense previ avís, algú l'ha tapat com si fos una claveguera qualsevol. 

DESCRIPCIÓ

Barraca de dimensions regulars de factura acurada tot i que la pedra havia estat poc triada. La base de la barraca és una llosa de conglomerat que ha garantit la pervivència de la construcció rural. La volta es clou amb tapadores múltiples i crida l'atenció la base d'un dels muntants, recolzat sobre una llesca prima i dreta de conglomerat.


 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) 4Filades fins la tapadora.
Altura barraca (h) - 1,97m
Amplada barraca (a) -2,30m
Llargada barraca (ll) - 1,86m
Altura porta (ph) - 1,06m
Amplada porta (ap) - 0,60m
Amplada muntant (am) - 0,53m
Orientació porta - N148 (E-S)
Situació- Solei, propera al camí.
Llinda- simple
Tapadora - múltiple
Objectes- pedrissos interiors, sutge, penjador de fusta, pot de registre, indicador amb el nom.
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Restaurada (R). Durant els mesos de juny de 2020 i de maig de 2021, la barraca fou completament rehabilitada en col·laboració dels propis padrins i l'ADF local.
Data - 29-5-2010


 
CODI BARRACA
 
Conca de la Vall de Mur  1/004
Numeració absoluta - 269

 

 

 

CROQUIS
 
b269 croquis medium
 
 


BIBLIOGRAFIA

MASÓ, ÒSCAR. DESCOBRINT LA CASTELLASSA DE CAN TORRAS I ELS SEUS VOLTANTS. Ed. Farell 16. Març 2008. pàg. 178
"Este Común carece de montes y dehesas de propios y que por lo tocante al término de ésta jurisdicción estan los montes y dehesas adornadas de arboledas correspondientes a la clase y estación del terreno, sin poderse plantar de nuevos, por lo demás estar ocupados de viñedos, practicándose por ésta Corporación cuanto al efecto sea conveniente para la conservación y mejora de aquellos tan necesarios para el bien común". "Respecto al cultivo de moreras en ésta población y su término no existen"  1841.
 
Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall 


GALERIA D'IMATGES


b269 11 small

b269 13 small

b269 6 small


2021. LA PADRINA HI ENTRA DRETA


B269 2020 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.