1/001 Barraca de Comagrossa 1.0

b268 12 frontal


COMAGROSSA

 

INTRODUCCIÓ
 
Aquesta barraca fou numerada per l'estudiós Jesús Ballestar com a 268. El sabadellenc en va arribar a trobar unes 287. La seva numeració, que avançava a mida que anava trobant les barraques, incloïa també barraques del terme de Granera i de Castellar del Vallès, i és per això que expliquem que en Ballestar va trobar 267 barraques només dins el terme de Sant Llorenç Savall.
 


 

SITUACIÓ
A l'indret conegut com Comagrossa, prop de la urbanització de Les Marines. Es tracta de situar-se al capdamunt de la urbanització, i seguir el carrer de la Mola fins el final, quan s'acaba l'asfalt i comença la pista de terra. Cal seguir-la uns deu minuts fins a trobar el Coll de Palomeres, punt on canviem el vessant del riu Ripoll pel de la Riera Seca en un revolt molt pronunciat a la dreta. A l'esquerra del revolt arrenca el camí que porta al Puig Rodó. Nosaltres no el prenem. Seguirem la pista uns deu metres i pararem atenció a un corriol que s'enfila pel llom carener que tenim a la dreta. El corriol és a partir d'aquí fressat i entra dins de bosc fins a situar-se al capdamunt del carener. Aquí cal buscar a la nostra esquerra els senyals grocs pintats als pins pel barracaire i historiador local Jaume Valls. Aquests senyals us duran a la barraca en pocs segons. En no més de vint minuts podeu fer el trajecte.

 


 
DESCRIPCIÓ
Barraca circular que es conserva en bon estat, en part també per l'estassada que va fer el propi Valls en localitzar-la. Sembla que fou bastida aprofitant un petit tram de roca mare tal i com podeu veure a l'interior on, a més, es conserven els pedrissos. És una barraca baixa, 1,50 metres d'altura, la qual cosa suggereix que degué servir més per desar-hi eines que per fer-hi estada. La clau de volta és una llosa important, la qual cosa va permetre que amb dues filades per damunt la llinda, la barraca quedés tancada. Fixeu-vos que el constructor va pujar aquestes dues filades fent coincidir que les peces grans de cada filada quedesin just damunt la llinda, quelcom que es coneix amb el nom de  'cremallera' per la forma esgraonada final.
 

 
CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents).
Altura barraca (h) - 1,44m
Amplada barraca (a) - 1,50m
Llargada barraca (ll) - 2,04m
Altura porta (ph) - 1,17m
Amplada porta (ap) - 0,50m
Amplada muntant (am) - 0,45m
Orientació porta - N209 (S-W)
Situació- Solei, carener i propera a un corriol.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- 2 pedrissos interiors.
GPS- si
Mapa Ballestar- si
Estat- Bo (B).
Data- 29-5-2010
 

 
CODI BARRACA
 
Conca de la Vall de Mur 1/001
Numeració absoluta- 268

 

 

 
CROQUIS
 
croquis b268 brut 2 medium
 
 
 

 
 
" Avui als 10 de desembra de 1769 he presa la pesa que taniam a la eretat de la casa del Rusinÿo en lo lloch anomenat comagrosa ÿ mene fet de antrada ab obligasio de pagarli parts - 15 lliures
lie empanÿadasas las pars per 50 lliures.
Las parts son de sis una ÿ en cas que nolas cuitin ansenparduda la Vinÿa nosalas an de torna"
 
 
Pau Agell i Puigmartí, terratinent i llorençà il·lustrat
 

 
GALERIA D'IMATGES
 
b268 7 porta int
 
 
b268 11 costat
 
b268 3 int
 
 
 
 
 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.