01 Barraca de can Flequer

 B Flequer Small

 


A FREC DEL MAS FLEQUER

 
 
INTRODUCCIÓ

Gran barraca en estat de ruïna, a pocs metres de la casa del Flequer. Aquestes barraques situades tan a frec d'una masia sempre m'han fet pensar en aquella dita 'cadascú a casa seva i Déu en la de tots'. El que sí sembla segur és que el parcer devia 'compartir' les tines de can Flequer. Els negocis són els negocis.

 


SITUACIÓ

A l'oest de la casa de can Flequer, dalt del carener que s'enfila damunt els camps adjacents. La barraca es veu de la casa estant.

 

DESCRIPCIÓ
 
Barraca circular als quatre vents completament aterrada. Suposem que l'entrada devia estar encarada al sud. Tot i que la pedra de la barraca  és el típic conglomerat eocènic i que la pedra sembla poc triada, el constructor es va atrevir a rematar-la amb un ràfec. La gran quantitat de pedra a l'interior és proporcional a les dimensions de la barraca. Dins encara podem veure el que semblaria una finestra o bé tapiada o bé reparada.

 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents)
Altura barraca aprox. (h) - 1,20m
Amplada barraca (a) - -
Llargada barraca (ll) - -
Altura porta (ph) - -
Amplada porta (ap) - -
Amplada muntant (am) - -
Orientació porta  aprox -  (S)
Situació- Solei, propera a la casa.
Llinda- -
Tapadora - -
Objectes- cocó pel menjar tapiat, ràfec.
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Aterrada (A). La pedra caiguda es conserva a l'interior.
Data - 25-2-2017
 
 

 
CODI BARRACA
 
01 / Rocafort
 

                
 CROQUIS

BFlequer CROQUIS Small
 

 

Tines a tocar dels masos

 

La construcció d'una tina a la mateixa vinya plantejava problemes de seguretat. El vi-el fruit de tot un any de feina- quedava allà sense cap mena de seguretat i hom s'exposava a robatoris i malifetes- com que algú obrís l'aixeta de la tina i la buidés- i, tot que es podia tancar "a pany i clau", no deixava de ser un risc. És per això que alguns dels contractes preveien construir la tina no a la mateixa vinya, sinó a tocar del mas, el propietari del qual establia la terra. D'aquesta manera la verema estava més protegida. En el contracte es pactava que el parcer construiria la tina, l'amo del mas hi posaria la pedra, la sorra i la calç i, quan s'acabés el contracte, la tina seria per a l'amo sense haver d'abonar res al parcer.

                                                     

                                                            "Entrendre les tines enmig de les vinyes" / Llorenç Ferrer i Alòs

 
 
 
 


 

 
 
 
 
 
 
 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}