006 Barraca del Coll de Lligabosses

 

barraca de lligabosses extLA REINA DE LES BARRAQUES

 
INTRODUCCIÓ
 
Aquesta barraca fou advertida per Ramon Suades examinant una ortofoto ICC del sector. Li va fer la impressió que es podia tractar d'un dipòsit d'aigua o similar. Quan va ser a lloc es va adonar que es tractava d'una barraca de vinya gegant. La reina de les barraques de Mura!

 


SITUACIÓ

A pocs metres sota el marge esquerre de la carretera rural que de Sant Llorenç Savall porta a Mura, no gaire lluny del collet de Lligabosses.

 


 

 
DESCRIPCIÓ

Barraca circular als quatre vents de factura professional, molt probablement de mans d'un picapedrer. A l'interior es poden apreciar algunes pedres barrinades, així com d'altres que foren repicades. L'encaix del conjunt és sublim i paga molt la pena visitar-la. També crida l'atenció el fet que pedres de grans dimensions cavalquin per damunt de més petites. La barraca fou restaurada en temps moderns: sota la llinda fracturada trobem biguetes de ferro. Una actuació similar aviat s'hauria de fer amb la llinda fracturada d'un dels dos armaris adjacents, o tal volta mig-tapiar l'armari. No seria el primer cop que una barraca s'enruna per un d'aquests punts febles. Tot el volt de la barraca és cosit amb un ràfec impecable, per desguassar l'aigua fora de les parets.
Si gràficament es compara la mida de la construcció amb la d'una persona, hom s'adona de les dimensions reals d'aquesta magnífica barraca. Sens dubte, som davant d'un temple de la pedra seca.

 


 

CARACTERÍSTIQUES

 

Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) sense muntants. 7 filades fins la tapadora

 

Altura barraca (h) - 3m

 

Amplada barraca (a) - 3,51m

 

Llargada barraca (ll) - 3,34m

 

Altura porta (ph) -1,58m

 

Amplada porta (ap) - 0,92m

 

Amplada muntant (am) - 0,75m

 

Orientació porta - N185 (S-W)

 

cocó beure 1
h-0,41m
a-0,45m
ll-0,60m

cocó beure 2
h-0,48m
a-0,45m
ll-0,60m

 

Situació- Solei, situada a la capçalera d'un xaragall i propera al camí.

 

Llinda- simple amb finestró

 

Tapadora - simple

 

Objectes- voladís, sutge, 2 cocons pel beure, senyals de barrinades, pedrissos interiors, pedra repicada, jersei, penjadors, ampolla plàstic.

 

GPS - si

Estat - Excel·lent (E).  En algun moment recent ha estat consolidada, la Llinda està reforçada amb biguetes de ferro. Un dels cocons té esquerdada la llinda. Caldria afegir terra a la coberta.
Data - 23-6-2013

 

 
CODI BARRACA
 
Mura
Numeració absoluta - 006

 

 

 

CROQUIS

006 coll de lligabosses croquis small
 

 EL TRIBUT DE LA FIL·LOXERA


 

"Les vinyes es van esborrant (..) Les contribucions no queden en suspens per això. La llei prou preveu que siguin donades de baixa de tributació  les terres que la fil·loxera hagi fet improductibles. Però fins avui, no ha estat possible d'obtenir que una sola vinya erma sigui donada de baixa. Gestions, discursos, escrits, expedients promeses en ple Parlament, tantes com en vulguin, però mentrestant cada trimestre el nunci fa saber que la contribució es cobra tanmateix exactament con en els bons temps en què tot rajava de vi i es venia a bon preu".


2-7-1892 Corresponsal de La Renaixensa a St Sadurní d'Anoia

LA CRISI AGRÀRIA. DE 1879/1900. LA FIL·LOXERA A CATALUNYA. IGLÉSIES, Josep. Llibres a l'abast 55. Edicions 62. Barcelona. Març de 1968. 

GALERIA D'IMATGES


TAPADORA SIMPLE


barraca de lligabosses 9 pedra clau
 
 
 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.