005 Barraca de la Serra de Riquer

barraca carena de riquer 5 small

 


ENTRE MURA I TALAMANCA

 
INTRODUCCIÓ

Barraca enrunada situada en un indret molt accesible de la carena de Riquer (o Riguer). El tramat dels paraments extraordinàriament gruixuts (0,90m) i fets amb pedra petita  suggereix que la barraca fou bastida per un professional de la pedra seca.


 

SITUACIÓ

Baixant del Coll de Lligabosses per la pista forestal asfaltada cap a Mura s'arriba a un tram molt recte de baixada. De les dues pistes que marxen a la nostra dreta, prendrem la inferior. En el moment que la pista revolta en direcció oest nosaltres seguirem pel llom d'aquest estrep de la Serra del Riquer. En poc més de 40 metres trobarem la barraca.
 

 

DESCRIPCIÓ

Barraca circular als quatre vents, carenera i de dimensions molt regulars. Destaquen l'amplada dels paraments i la seva factura professional, així com el cocó pel beure que s'ha conservat intacte. Al vessant est de la barraca cal remarcar la colonització de la paret per part de les falgueres.


 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents)
Altura barraca màx.(h) - 1,30m
Amplada barraca (a) -2m
Llargada barraca (ll) - 2,10m
Altura porta (ph) - -
Amplada porta aprox. (ap) - 0,76m
Amplada muntant (am) - 0,90m
Orientació porta - N92 (E-S)
Situació- Solei, propera a una pista.
Llinda- -
Tapadora - -
Objectes- cocó per l'aigua.
GPS - si
Estat - Aterrada (A). La pedra és a lloc.
Data - 13-5-2013

 


 
CODI BARRACA
 
Mura
Numeració absoluta - 005

 

 

 

CROQUIS
 
barraca s riquer croquis medium
 

 Al Bages la pedra destinada a ser treballada era normalment pedra sorrenca, anomenada també gres, perdra saldó i pedra arenisca. El seu origen geològic són les sorres sedimentades al mar que cobria Catalunya Central a l'Eocé, fa entre 35 i 40 milions d'anys. Aquestes sorres es van convertir en roca gràcies a la calcita, un mineral que actua com un ciment natural que uneix els seus grans.
Els estrats gruixuts i amb pedra de bona qualitat es van explotar i alguns encara s'exploten a la rodalia de Manresa, Monistrol de Calders, Sant Vicenç de Castellet i Castellgalí. Fins ben entrat el segle XX les construccions més rellevants de Manresa con la Seu, els Jutjats, l'ajuntament, la cova, el Pont vell i el Pont Nou es van fer amb aquesta pedra.
 
APRENENT GEOLOGIA AL BAGES. Girabal Guitart, Josep.  Aprofitament tradicional dels materials geològics. El treball dels Picapedrers. 2006-2007


 

GALERIA D'IMATGES
 
CARA EST

barraca carena de riquer 7 small

ABANS D'ESTASSAR

barraca carena de riquer small

CARA OEST

barraca carena de riquer 8 small

 
 

{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.