084 Barraca del Jesus Ballestar

b108 24-11-09 small

 


Ballestar i Castellar

 

INTRODUCCIÓ

Aquesta va ser la única barraca que es va localitzar en terme de Castellar amb l'ajut dels mapes d'en Jesus Ballestar. L'estudiós sabadellenc es va centrar a buscar barraques de vinya del terme de Sant Llorenç Savall, trobant-ne unes 267, bo i localitzant també una vintena de barraques de Granera i tres de Castellar. La que va numerar com a 108 no era coneguda per la colla de Pedra Seca de Castellar. El 13-11-09, rere un espesa catifa d'arítjols, es va retrobar la barraca de vinya. Els de Castellar van decidir batejar-la com la barraca d'en Ballestar, i la van numerar com la no. 84 del seu inventari municipal de barraques de vinya.

 


 

SITUACIÓ

 

 

Abans d'arribar al Km 14 de la carretera de Castellar-Savall, prendrem el trencall que porta a la font del Plàtan, can Cadafalc (antigament conegut com el camí dels Horts Vells) creuarem el Ripoll i sortirem per la nostra esquerra, per la pista que porta a la font del Carner. Travessarem el torrent del Castelló i també, novament, el riu Ripoll per una passera de ciment. Abans de creuar per segona vegada el Ripoll sortirem per la nostra esquerra a trobar un corriol que s'enfila pel carener i arribaria fins el Puig Rodó passant pel coll del Solà. Tot just iniciem l'ascens per aquest corriol trobarem un petit estrat de roca: sortirem a la nostra esquerra i ens uns deu metres, seguint un marge de pedra seca, trobarem la barraca de vinya.
 

 


 

DESCRIPCIÓ
Petita barraca margera-terrera que inicialment es trobava sencera, per bé que la llinda presentava diverses fractures importants. La barraca és més ampla que llarga, recolzada en un estrat de conglomerat. La colla de Pedra Seca de Castellar va decidir desmuntar-la fins el nivell de la llinda i canviar-la. Per damunt la llinda tans sols han fet falta tres filades de pedra per assolir el sostre. La coberta de terra es va rebossar amb molsa.

 


 
CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4M (Circular margera) 3 Filades per damunt la llinda.
Altura barraca (h) - 1,63m
Amplada barraca (a) - 1,70m
Llargada barraca (ll) - 1,10m
Altura porta (ph) - 0,97m
Amplada porta (ap) - 0,50m
Amplada muntant (am) - 0,50m
Orientació porta - N160 (E-S)
Situació- Solei, propera al camí, propera al riu.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- pedrís interior, la llinda té gravat el no. 84.
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Restaurada (R). Restaurada pel Grup de Recerca de Pedra Seca del C.E.C. el novembre de 2009.
Data - 13-11-2009
 

 
CODI BARRACA
 
084 Castellar del Vallès
 

 
CROQUIS

b108 jesus ballestar croquis
 


Com que no cobrem hem de fer la feina el millor possible. Si cobréssim, sempre podríem dir que pel que ens paguen, ja està bé.

Pere Cardona i Valls
(Montcada i Reixac, 1931 - Castellar del Vallès, 2011) 

 
GALERIA D'IMATGES


11-2009


b108 17-11-09 1 small


b108 17-11-09 small

 

PEDRÍS INTERIOR

b108 pedrs nou int small

 

 ENLLAÇOS

 

 

A{audio autostart}marxapedra.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.