2/019 Barraca dels Cirerers 1.0

 

 B322 PORTADA Pequea


LA PRIMERA BARRACA DE LA RUTA DELS EMPRIUS

 
 
 
INTRODUCCIÓ


Grossa barraca margera de factura professional situada al fons d'un torrent al voltant del qual hi han concentrades 6 d'aquestes construccions que es van conservar d'empeus. No podem descartar que aquestes barraques, especialment pel seu bon estat de conservació i per la ubicació, fossin barraques originades durant el segle XX o que, com a mínim, van continuar en funcionament després del pas de la fil·loxera, l'any 1894.
Sabem, per fotografies de l'època que s'han conservat, que a la Vall d'Horta es va continuar cultivant la vinya a primers del segle XX.
Vam localitzar aquesta barraca que no figurava als mapes d'en Ballestar, després de l'incendi de 2003, quan encara no hi paràvem massa atenció.  Anys després, la vegetació envaí completament el volt de la barraca.
 
 
 

 

SITUACIÓ
 

Passada la casa de can Brossa (Vall d'Horta) i el xalet, passarem els murets de propietat del Romeu: metres després del muret surt una pista a la nostra esquerra, cap al torrent. La seguirem i travessarem la llera del torrent trobant immediatament una cruïlla: prendrem el ramal de la nostra dreta. Seguirem paral·lels al torrent en direcció nord i tot seguit de pujada trobarem una nova cruïlla: seguirem pel ramal de la nostra esquerra, ara en direcció sud. Deixarem un trencall a la nostra dreta i seguirem rectes al nas parant atenció a dos petits cirerers d'arboç a la nostra esquerra: són el senyal per sortir de la pista per la nostra esquerra, trobant de baixada un rocater amb fites que ens duran a la barraca de vinya.


 

 

 

DESCRIPCIÓ

Probablement la situació de la barraca propera al torrent era intencionada, tal volta buscant proveïment fàcil d'aigua. La barraca - alineada amb un marge de pedra seca- presentava sengles esllavissades dels contraforts- la més profunda era la de la banda de llevant i havia estat provocada per un llentiscle d'arrels ben gruixudes. El treball precís de pedra seca original es pot apreciar sobretot a l'interior: a banda de les dimensions, el llindar són dues pedres paral·leles perfectament escairades. Grans lloses ajuden a tancar la barraca, recolzada tota ella sobre un estrat de roca mare.
El treball de la pedra és prou acurat com per poder-lo considerar un treball professional de la pedra seca, probablement executat per un mestre de cases.


 


 

 

 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- CM (Circular Margera) 2 Muntants
Altura barraca (h) - 2,92m
Amplada barraca (a) - 2,43m
Llargada barraca (ll) - 2,50m
Altura porta (ph) - 1,39m
Amplada porta (ap) - 0,53m
Amplada muntant (am) - 0,64m
Orientació porta -  N162 (E-S)
Situació- Solei, propera al camí i al torrent.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes-  llindes paral·les escairades, pedrissos interiors, pot de registre.
GPS - sí
Mapa Ballestar- no
Estat - Restaurada (R). En 4 sessions matinals, entre el gener de 2021 i maig de 2022
Data - 31-12-2022
 

 
 

CODI BARRACA
 
 
Conca del Romeu  2/019
 
Numeració absoluta - 322
                     
 

 


CROQUIS


B322 CROQUIS Mediana
 
 
 
 

 
 


 

1840  LA MORT D'UN SOLDAT VALENCIÀ A SANT LLORENÇ SAVALL

 

14-8-1840. Mariano Boix. , soldat de 43 anys, del Regiment Alguera Séptimo Ligero primera Compañia, "morí (...) repentinamente". Era natural de l'Alcúdia de Carlet, corregiment de València.  Fill legítim i natural de "no se pugué saber" (...)  "No pugué rebre ningun sagrament perquè l'enfermetat no donà lloch. No féu testament."

 


Arxiu Episcopal de Vic

 
 
 
 
 

 

 


GALERIA D'IMATGES

 

 

 


PARET OEST ESFONDRADA


B322 paretOestMalmesa Pequea


PARET OEST REPARADA


B322 ParetOestReparada Pequea
 
 
 CENDRES I TERRA


B322 Cendres
 
 
LLIRIS, PADRINES EN ACCIÓ
 
 
B322 padrins Pequea







ENLLAÇOS
 
 


Matinal 5. La volta de Pedra Seca del Romeu als Emprius 1.2







{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/pla