Gours del Llor, cova dels

 

gours del llor cova topo large

 


DOMINANT LA CAPÇALERA DE LA VALL D'HORTA


INTRODUCCIÓ

La cova fou intuïda pels volts del 2004, de l'embassament de la font del Llor estant. Dues sortides infructuoses apuntaven que la possible cavitat tingués un accés penjat però finalment el 4-2-2006 fou possible arribar a peu de cingle i fins i tot trobar un corriol de carboneig que passa per sota la cova. El nom de la nova cavitat per força havia de fer menció a les boniques piques o gours que hi trobarem.SITUACIÓ

Partint de la font del Llor, seguirem fins al peu de la canal del Llor. La pujarem  fins a trobar el trencall de Les Fogaroses a la nostra esquerra (senyal groc, si és que encara hi ha la marca). El seguirem. El corriol puja un xic fins que ben aviat sembla planejar. Hem de parar atenció a una canal ampla a la nostra esquerra, i prou fressada. Baixem per la nostra esquerra i, si és possible, arrambats al costat hidrogràfic esquerre. Arribarem a un punt que fa un acanalament més estret, a la part final del qual caldrà ajudar-se d'un cordí per acabar de baixar uns graonets de roca amb arbres. Assolirem un replà on a la dreta hi ha una carbonera. Nosaltres seguirem per la nostra esquerra, arranats a la cinglera. Travessarem una punta de roca esllavissada amb una mica de canal al dessota. Ara, un cop passada la part central d'aquesta canal, baixem un xic fins a trobar la traça de camí que, més o menys, està a la mateixa alçada de la carbonera que hem deixat enrere. En trobar el següent sortint de roca, marxarem amunt per la nostra esquerra, a trobar la cova.
DESCRIPCIÓ

Una important boca de 7m d'alçada, fruit d'un desplomament del sostre en un estrat de gresos vermells d'uns 3m, dona pas a un solc d'uns 8 metres de profunditat. Al costat esquerre de la cavitat, es veuen 4 ó cinc gours molt ben perfilats, lloc on s'obre, a més, una petita galeria N20 d'uns 6 metres de profunditat, força concrecionada amb petites estalagmites i estalactites. En conjunt és una galeria més ampla que alta. A les piques més exteriors hi havia excrements de gat-mesquer i un os que no ha estat identificat, així com també un parell d'ossos pertanyents a aus, a l'interior*.
Paga la pena visitar la cavitat per aquests gours que sempre hem vist eixuts malgrat el degoteig d'algunes formacions, i també per la vista dominant sobre els Emprius i la capçalera de la Vall d'Horta.


* informació facilitada pel Miquel Nebot de la Secció Villalta del Museu Crusafont.
CROQUIS

gours del llor cova croquis mediumCODI CAVITAT

Conca de la Vall d'Horta 09/046 (provisional)

{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.