6/016 Barraca del Camí de Sant Jaume

B3 portada Pequeo



A FREC DE LA PISTA

 
 
 
INTRODUCCIÓ

 
Barraca de vinya als quatre vents que es troba a frec de la pista que de la casa de La Bosqueta porta a l'embassament i ermita de Sant Jaume de Vallverd.  Forma part del conjunt de barraques consolidades amb morter pels propietaris del casal els anys 60 del segle passat. Tot i la seva senzilla localització - la barraca porta pintada la marca blanc-groga de Petit Recorregut - no era factible entrar dins la barraca perquè es trobava colgada d'esbarzers (clicar damunt la foto de portada) fins que l'any 2022 la vam estassar a fons.
És una barraca de vinya ideal per gaudir de postes de sol pel vessant de La Mola.
L'apadrina l'Esteve.
 
 

 

SITUACIÓ

Sortint del poble pel carrer Ripoll en direcció al torrent del Burc, prendrem la pujada dels xiprers i planejarem en direcció a La Bosqueta. Prendem el trencall cap a la casa i quan serem al carro d'adorn seguirem la pista que revolta per la raconada dels llorers i el roure de La Bosqueta. En un parell de revolts enllà trobarem la barraca del Camí de Sant Jaume, barraca que també serveix de referència per trobar la barraca gravada més antiga de Catalunya: la barraca 1710.


 

 

 

DESCRIPCIÓ


Barraca de mides molt estàndards alineada amb un marge de vinya i adobada amb pedra sense desbastar però molt ben disposada. A l'interior destaquen el tancament en espiga de la llinda fins a la tapadora que, en aquest cas, és múltiple així com també el gros pedrís interior. Els anys seixanta del segle passat els propietaris van fer rejuntar les juntes de la barraca amb morter.
 

 

 

 

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) 2 muntants, 7 filades fins la tapadora
Altura barraca (h) - 2,16m
Amplada barraca (a) - 1,71m
Llargada barraca (ll) - 1,98m
Altura porta (ph) - 1,20m
Amplada porta (ap) - 0,72m
Amplada muntant (am) - 0,72m
Orientació porta - N255 (S-W)
Situació- Solei, a frec de la pista.
Llinda- simple
Tapadora - múltiple
Objectes- pedrís interior.
GPS - sí
Mapa Ballestar- sí
Estat - Excel·lent i apadrinada (E). Estassada a fons el 2022, només caldria afegir terra a la coberta
Data - 8-12-2009
 
 

 
 

CODI BARRACA
 
 
Conca de Mascarell 6 /016
 
Numeració absoluta - 3
                     
 

 

CROQUIS


B179 CROQUIS Mediana
 
 
 
 

 


Sant Llorenç Savall 1862, un terme pedregós i costerut
 
 

 
 "Casi todos los años en medio del verano no solo falta enteramente el agua para los huertos sino que hasta escasean para los casos mas precisos de la Poblacion. Otra consideración de bastante monta debe este Ayuntamiento consignar, y es que en cuanto a las viñas antes que estas rindan su respectivo producto ocasiona un gasto extraordinario y peculiar de este término el cual por ser tan pendiente y lleno de rocales que en todas partes salen a la superficie, es preciso é indispensable al fin de conservar la poca tierra que en ellas se renueva, construir grandes margenes de la propia piedra cuyos gastos en nada son considerados en sus respectivas relaciones por las graves dificultades que ofrece."
 
 

 
                  1862, la Junta Pericial de l'Ajuntament de Sant Llorenç Savall s'adreça a Hisenda
 
 
 
 
 
 Arxiu de la Corona d'Aragó
 
 
 
 
 
 

 

Els comentaris han estat suspesos temporalment.