Diari d'abord

De cara a Barraca (43) 1.0 Comabella

De cara a barraca (43) 1.0                                         Comabella

 

 
 
comavella foto histrica 1 smallComabella (antigament escrit ComaVella) és el nom d'una masia a les afores de Sant Llorenç Savall i que actualment també dóna nom a una urbanització. Les primeres referències escrites d'aquest mas reculen fins l'any 1241. Tal com citàvem en parlar de la cova d'Abellarols, a les darreries del segle dinou la propietat era de la família Gros de Terrassa. La foto que veieu (cortesia d'en Lluís Boya) és de finals del segle dinou, segurament molt poc abans de la arribada de la fil·loxera que acabà amb els ceps autòctons. Per aquestes dates doncs, no és casualitat que a més d'una fotografia 'de família' amb 14 membres també poguem veure alguns dels elements propis d'aquest conreu, com són el matxo i els bidons de càrrega i la gran portadora per dur el raïm. La fotografia també deixa entreveure els efectes 'devastadors' d'aquesta indústria del raïm: rere la casa es veu un tros del turó d'Abellarols completament pelat. Fins els segles XVIII i XIX dubto que Catalunya hagués conegut fins aleshores un grau semblant de deforestació.
Avui dia la casa de Comabella és propietat de l'ajuntament i ha conegut diversos usos com a restaurant al costat de la piscina municipal. Actualment està abandonada i és moneda de canvi per a debats electorals.
L'estudiós Jesus Ballestar va catalogar cinc barraques senceres dins l'actual tramat de la urbanització de Comabella, donat que a finals dels seixanta ja va assistir al primer traçat dels carrers principals. Aquestes cinc barraques (nos. B8 fins a la B12) ja es poden donar per desaparegudes i només gràcies al treball d'en Ballestar avui en podem conèixer la semblança i la ubicació exacte.
Tanmateix en Ramon Suades trobà mesos enrere les restes d'una barraca
a Comabella que passà desaparcebuda als ulls d'en Ballestar. Es tracta de la barraca B289, una petita barraca de marge, tipologia que hom considera de les més antigues, de la qual només en quedaven els muntants i la llinda. Tota la pedra era enterrada pels volts. En dos dies vam remuntar la barraca i avui hom ja s'hi pot aixoplugar altra vegada. De vella ha passat a ser una mica més bella.
 

 
 
B289
 
 
b59b 1 small

 

 
{/audio}

b59b 2 small

 

b59b 3 small

 

b59b 5 small

 

b59b 7 small

 

 

 

{audio autostart}flickr.mp3{/audio}