Diari d'abord

Notes als Sons. El so del Gaig.

NOTES ALS SONS.   EL GAIG

 
 
fa ploma gaig tossal de lliga 5-7-9 small
Aquesta setmana sentim el so d'un gaig a La Serra, Sant Llorenç Savall. El seu cant aspre, esquerdat i potent, de vegades pot canviar per una mena de xiulets prims similars als d'una rapinyaire com pot ser el xoriguer. La seva cridòria tant pot servir per alertar de la presència propera d'un intrús, com esdevenir un cant de guerra i d'auxili per foragitar enemics més poderosos com són les àligues.  Si fa no fa, el gaig és de la mida d'un colom. Destaca el plomall marró, però mirat amb més detall en realitat el gaig te un plomall molt variat (fotografia). Els nostres avantpassats  tenien una explicació per aquest vestuari.

 

 

Per què el gaig té plomes de diverses menes i colors

Una vegada el gaig va enganyar la garsa. Quan els ocells ho van saber, es reuniren en consell i en tribunal per tal de veure quin càstig mereixeria el dolent del gaig, i van convenir matar-lo. I com s'acostuma a fer amb els condemnats a mor, abans el van despullar nu del tot. Però heus ací que, quan ja l'havien esplomat del tot, es van adonar que, en el consell que el va jutjar, no hi eren tots els ocells, perquè hi mancava el cucut, que ve per la primavera, i cregueren necessari esperar la vinguda seva, perquè mai es pogués dir que havien obrat sense prou justícia. Arribat el cucut i sabedor del cas, opinà que no havien de matar el gaig, que bé prou càstig havia sofert havent de passar tota la hivernada completament nu. I fou escoltat i atès el parer del cucut.
Per tal que el gaig es tornés a vestir, cada ocell va donar-li plomes, i qui més li'n donà fou la garsa, per demostrar que, malgrat ésser la perjudicada, no li guardava cap rancúnia. I per això el gaig té plomes de tants colors, mides i menes, perquè en té de tots els ocells, però entre totes sobresurten les negres, les de la garsa, que fou la que li'n donà més.



Recollida de boca de Maria Pujol, de Sant Esteve de Castellar (1918).
 

 
 
Bibliografia

AMADES, JOAN; FOLKLORE DE CATALUNYA *  RONDALLÍSTICA. Editorial Selecta, S.A. Barcelona, 1950.
 
 
 
 {audio autostart}gaig.mp3{/audio}