Ermità, cova

ermit cova medium


Primera i segona residència per a un mateix eremita?

 
INTRODUCCIÓ
Curiosa cavitat que ens fou comunicada pel Ramon Suades (UES, autor del cd-Rom Guia Interactiva del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac). Coneixedor d'una 'balma de l'Ermità', va dubtar si era aquesta cavitat que ressenyem o bé la balma mig obrada que hi ha sota mateix de la tomba. Es va decantar per una decisió salomònica: hi hauria una balma de l'Ermità i una cova de l'Ermità. El lloc, tot i que cremat del 2003, manté un gran encís. A poca distància trobem nombroses barraques de vinya, una gran balma, una tomba antropomòrfica, unes inscripcions recents, una balma obrada amb caixes d'abelles i una mica més lluny el dolmen de Trullars*. Segons A. Ferrando la tipologia de tomba podria servir per datar-la entre els segles VIII i IX, a l'Alta Edat Mitjana. Qui sap si el desconegut ermità tenia una residència d'estiu (la cova) arrecerada del sol i la resta de l'any una llar habitual a la balma, a llevant del característic penyal on hi ha excavada la seva tomba.
 
Cal advertir però, que els volts del dolmen i el seu carener duen estar afectats per alguna maledicció perquè el lloc està infestat de paparres.
 

 
SITUACIÓ
El lloc més recomanat per arribar a la balma Freda és prendre el trencall de Granera de la carretera Savall-Monistrol, i seguir la pista que va cap a l'Otzet i arribar-nos a la masia. Des d'allí es pot aprofitar per visitar la Tomba del Moro i continuar per un corriol que va pel carener del Serrat del Moro. A les envistes del torrent de La Roca, el corriol es torna perdedor, però no presenta cap dificultat baixar fins l'ampla pista que hi ha sota. Una vegada a la pista tombarem a l'esquerra per anar a trobar l'enorme balma Freda, una balma obrada i lloc per on és possible connectar amb una pista de desboscament que porta a la barraca i a la tomba de l'Ermità, al costat d'un característic penyal. L'entrada de la cova es troba sota les cingleres que hi ha una mica més al nord de la tomba, visible des de la mateixa pista de desboscament. El darrer tram és fora de camí.
 

 
DESCRIPCIÓ

 

Cova enclavada en un nivell de gresos grisos formant una sola galeria de direcció N250 i amb parets molt estratificades.  El recorregut és d'uns 7,5 metres i a la boca de la cavitat hi ha crescut una figuerota.
 

 
CROQUIS
 
ermit cova croquis large
 

 
CODI CAVITAT
Conca de Monistrol de Calders 15/001 (provisional)
 

 
BIBLIOGRAFIA
FERRANDO I ROIG, ANTONI. Recorregut per les tombes medievals de Sant Llorenç del Munt i els seus encontorns. Monografies Vallesanes, 18. Editorial Ègara. Terrassa. 1992




ENLLAÇOS

Matinal 6. La volta de Pedra Seca cap a Monistrol de Calders 1.0
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}