Aculeatus, cova de l'



Aculeatus covaWEBTOP Grande


EL MEU PETIT SECRET

 
INTRODUCCIÓ

Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac ha funcionat des de temps immemorials com a refugi de les nombrossíssimes guerres que han assotat la humanitat. Així que quan vaig localitzar aquesta coveta el 29-06-2003, vaig pensar de convertir-la en el meu refugi -incòmode però- secret. El nom deriva del nom científic de la planta, el galzeran que es troba ran de l'entrada. No vaig trigar a trobar una altra cavitat més folgada i amb més comoditats com ara aigua corrent, així que -tot i d'accés molt més complicat- vaig decidir mudar de refugi. Ja ho sabeu, tots tenim els nostres secrets, i aquest ja no l'és!


 

 

 SITUACIÓ


No hi ha camí per arribar-hi. La cavitat és a les parets immediatament inferiors dels Òbits. Venint del coll de la Ravella, un cop haurem travessat la canal de la Morella, anirem en direcció sud-est, a trobar el nivell carbonàtic inferior dels Òbits. Per arribar-hi,  travessarem un tram d’alzinar esclarissat i tan aviat com podrem, baixarem al bancal que busquem, i anirem seguint en direcció sud, arran de paret. Trobarem una pedra gran amb d’altres més petites al damunt . Uns metres per sobre trobarem el forat de la Fita i, si seguim més al sud, trobarem la cova de la Fita, en una terrassa de conglomerat pelat, penjada uns 6 metres, des d’on es gaudeix de la vista del cim de La Morella. La cova de l’Aculeatus es troba encara més al sud, quan aquest tram de paret que seguíem fineix en un revolt on hi ha un xaragall. La cavitat és al bell mig d’aquest xaragall, i també s’hi pot arribar -amb menys embardissada- venint des de dalt, sortint per la dreta del trencall de l'avenc del Daví, davallant i decantant-nos cap a la nostra esquerra. Per aquest costat primer trobarem un altre forat d’escassa importància.
Les envistes d’aquest tram carbonàtic abarquen La Morella fins abans del turó de les Nou Cabres.

 

 

DESCRIPCIÓ



La cova de l’Aculeatus té una boca que no s’adiu amb les seves dimensions reals: fa 1,08 metres d’alçada per gairebé un metre d’amplada. Però aquestes dimensions tan sols es mantenen 2 metres endins. A l’esquerra s’obre una nova petita galeria que pràcticament fineix als 3,30 metres i que és gairebé impracticable per bé que pòdria tractar-se d'una surgència que nosaltres no hem vist mai a rajar. Com amb les altres cavitats d’aquest tram, la cota d’emplaçament és a uns 904 m d’alçada.

 
 

CROQUIS

Aculeatus cova CROQUIS Pequeo 1
 

 


CODI CAVITAT

Conca de la Vall de Mur 10 / 053 (provisional)
 
 
 
 
 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}