Coma d'Adei, Arcada de la



Coma dAdei Arcada de laWEBTOP Grande


18 metres d'arcada

 
 
INTRODUCCIÓ

Cavitat localitzada en el decurs d'una sortida Espeleopringuer realitzada el 28-5-2022 per tal d'explorar una cavitat que havia estat obsevada pel Quicu Tàpias i que resultà ser el forat de la Coma d'Adei. Des del forat estant es féu bastant evident la localització d'una possible cavitat en una punta de cinglera, la Balma de la Coma d'Adei. De lluny estant es feren altres observacions, entre elles, una possible agulla enlairada a la qual intentà arribar el propi Quicu Tàpias: a la fi, l'agulla semblava un miratge i no es localitzà, però a canvi descobrí aquesta formosa arcada.

 
 

 

 SITUACIÓ

Completament fora de camí. Cal partir del camí ral de Mura i arribar-se al Pla de l'Estepar, punt on deixarem el camí per la nostra dreta a trobar el camí dels avencs del Tortosí i de la Brega. El remuntarem uns metres i sortirem per la nostra dreta a trobar la base de la cinglera on s'obre l'Arcada.
 
 

 
 
DESCRIPCIÓ


Grossa arcada que ateny uns 18 metres de pòrtic, d'uns 3,70m d'alçada i uns 3m de profunditat. A l'extrem sud la cavitat sembla obstruïda per un bloc gros de despreniment rere el qual és possible progressar. La cavitat, enclavada en un nivell de gresos vermells, té l'origen en una diàclasi paral·lela al cingle i al despreniment - per gravetat - del sostre balmat i restant a lloc la cornisa formant un arc.
 
 

CROQUIS

Arcada de la Coma dAdei CROQUIS Mediana
 

 


 
CODI CAVITAT

Conca de la Fontfreda 07 / 068 (provisional)

 
 
 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}