Moixera, cova de la

 

 Moixera cova WEBTOPC

 


LA DESCOBERTA DEL 2021 

 
INTRODUCCIÓ

Una observació feta a distància sobre una possible diàclasi al sector del Collet del Llor, desembocà el 13 de Juny de 2021 en una sortida Espeleopringuer amb el resultat de descobrir i explorar la cova de la Moixera, amb una única galeria de gairebé 30 metres de recorregut que pràcticament s'ha de fer tota reptant.
 
 

 

 SITUACIÓ

Cal dur equip per arribar a la cavitat penjada. Els cavernícoles més estudiosos i perspicaços segur que descobriran per on s'hi arriba!
 
 

 
DESCRIPCIÓ

La cavitat es troba en la trajectòria d'una moixera exposada al precipici. Per arribar a la boca d'accés cal remuntar la canaleta i passar per sota la guillotina, un bloc encastat a la mateixa canal. L'avantsala, força alta, de seguida dona pas a la boca d'accés on cal progressar estirats, però sense estretors. Passat uns 10 metres hom es pot posar breument dret i remuntar un metre de sediment, rere el qual hi vam trobar un pas estret que calgué desobstruir. Tot i no tenir cap eina adequada, amb un tronc fou ben aviat possible retirar el sediment. Rere el pas es podia seguir progressant estirats per la galeria única que paulatinament mudava la diàclasi N23 cap a N15 del tram final. Aquesta part sembla tenir un sostre més alt i concrecionat - tot i que estreta-  fins a passar a frec d'un petit enfonsament del sòl. A l'altra banda trobem el final practicable de la cavitat, amb una colada en forma de columna i amb un petit forat impenetrable al fons. És possible que sobre cartografia aquest forat coincidís amb el Forat de la Moixera, forat que s'obre no gaire lluny de la cova, tot i que no va quedar provat que connectéssin.
 
 

CROQUIS
 
 
-----------------------------------------------
 

 


CODI CAVITAT


Conca de la Vall d'Horta 09 / 049 (provisional)