Gitanes, cova de les 1.2


Gitanes cova de lesWEBTOP Grande

 


FENT COMPANYIA A LA BALMA i AL TURÓ HOMÒNIMS

 
INTRODUCCIÓ

Aquesta curiosa cova fou localitzada pel Ramon Suades i el Xavi Pereira mentre prospectaven els Emprius, no gaire lluny de la Balma de les Gitanes. A banda de la cova també van localitzar forats, una foradada i algunes agulles grimpables com El Fènix o el Turó de les Gitanes. La cova s'obre al capdamunt d'allò que podria semblar un bloc caigut dels cimals però que en realitat és un dels quatre grans nivells carbonàtics que solquen la muntanya. A l'esquerra de la cova i al mateix nivell podem trobar el forat de les Gitanes.
 

 
 SITUACIÓ

Des del Marquet de les Roques pujarem per la pista que de la banda del forn d'obra mena a Pregona. Un cop ascendit el tram de pujada, planejarem fins a trobar a la nostra esquerra la barraca de la Terrassa. Ens hi arribarem i trobarem la drecera que ha estat recentment recuperada i que s'enfila a trobar l'antic camí de carboners dalt el carener, que seguirem amunt a la nostra esquerra. El corriol és força costerut i passa pel costat mateix del turó de les Gitanes. Del collet que fa el turonet, baixem per rocater i seguirem amunt arranats a la paret del cingle. Passarem de llarg l'amagada Balma de les Gitanes, punt on el foc de 2003 es va aturar i a on recuperem de forma clara el camí de carboneig. El seguirem pocs metres perquè per comptes de trencar a l'esquerra nosaltres seguirem per l'alzinar esclarissat, canal amunt. Quan trobarem els daus característics del nivell carbonàtic pararem atenció a un promontori al bell mig del qual s'obre primer un forat i al damunt, l'entrada de la cova de les Gitanes. Una altra opció més neta però extremament més llarga és enfilar-se pel camí de la font del Llor i prendre el trencall cap el Collet del Llor i del collet seguir amunt cap el collet de Finestrelles. Un cop a dalt baixar immediatament per l'esclarissada canal fins a trobar el nivell carbonàtic i el promontori amb la cova.

DESCRIPCIÓ


De primer el promontori on s'obre la cova podria semblar un bloc de tants, però en realitat és part del nivell carbonàtic que travessa aquesta part de la muntanya. L'entrada de la cova ateny 1,5m d'altura i amb una llosa penjant ens aboca de baixada a una sola galeria estreta, lleugerement sinuosa, seguint una diàclasi d'uns 10m de recorregut que alterna entre N20 i el nord pur. L'estretor del tram central (30cm) sembla voler-se compensar prenent major altura (2,8m). Arran del sòl de la cavitat i en direcció oposada sembla que l'aigua en règim d'escorrentia lliure hauria escavat un conducte impenetrable que podria comunicar amb el forat que havíem vist per sota de la cova. La possiblitat de continuïtat rere el pas estret final (20x20cm) ha quedat descartada. El mes de febrer vam trobar dins la cova un menut ratpenat de ferradura.

 
 

CROQUIS

Gitanes cova CROQUIS Pequea
 

 


CODI CAVITAT

Conca de la Vall d'Horta 09 / 047 (provisional) 
 
 

 
 

 ENLLAÇOS

Balma de les Gitanes

Matinal 5. La volta de Pedra Seca del Romeu als Emprius

 
 
 
 
{play}images/stories/mp3/giacchino.mp3{/play}