4/015 Barraca de l'Escudella

B201 13 Pequeo




 EL DARRER DINAR AL TROS DE VINYA

 
 
INTRODUCCIÓ

Malgrat que la barraca de vinya es trobi al costat mateix del camí cap a Salallassera, la construcció es troba dins la propietat de l'Ermengol. Aquest mas apostà fortament per al monocultiu de la vinya, però passada la fil·loxera el llinatge Ermengol vengué la propietat que passà a mans d'industrials dels tèxtil de Terrassa. La barraca de l'Escudella és un dels exemples de les mides estàndards de les barraques llorençanes (1,80m de diàmetre interior). El seu nom prové del fet que en una de les feixes del tros s'hi pot trobar un calaix amb una escudella dins, fet que prova que la barraca tingué continuïtat més enllà de la fil·loxera, fins ben entrat el segle XX. La barraca de l'Escudella forma part de l'Itinerari de la Marató de Barraques i Casucs.


SITUACIÓ

Partint del Pont de les Conques (al final del carrer Vapor) seguirem la pista de la dreta. Pugem i en revoltar seguim cap el nord i paral·lels a la carena  de Les Oliveretes. Passarem per sota dues línies d'Alta Tensió fins arribar a una cruïlla de pistes senyalitzada. Seguirem el ramal dret en direcció a Salallassera, creurem de baixada un torrentet que sol fer bassal i remuntarem fins a girar a la nostra esquerra i trobar un tram recte de pista. Al final de la recta surt trobem a la nostra esquerra la barraca de la vinya del Camilo i un trencall a la nostra dreta i que no prendrem. Fem el revolt i de nou un tram recte amunt. Deixarem a l'esquerra un altre trencall i uns 50 metres amunt pararem atenció a la nostra dreta, trobant la barraca passat un indicador de vedat i abans d'arribar a una figuera. La barraca coincideix amb una torre de mitja tensió a l'altra banda del torrent de Salallassera.
Més amunt de la barraca de l'Escudella i totalment coberta per la vegetació d'un xaragall, hi ha amagada una barraca d'obra.

 

DESCRIPCIÓ

Barraca de vinya als quatre vents de mides força regulars i amb tancament interior en cremallera, partint d'una jàssera força prima i menuda (7cm de gruix), recolzada damunt un muntant de pedres grosses i apilades de cantell. La barraca es conservava prou bé a excepció del contrafort de la paret de llevant, completament esfondrat. La construcció fou restaurada pràcticament en una semana seguida de matinals, entre el febrer i març de 2015. L'abril del mateix any fou apadrinada pel castellarenc Joan Avellaneda, a qui li va semblar que la barraca mereixia vestir un bon caramull al capdamunt de la closca.
  


CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents)  4Filades
Altura barraca (h) - 1,91m
Amplada barraca (a) - 1,80m
Llargada barraca (ll) - 1,80m
Altura porta (ph) - 1,13m
Amplada porta (ap) - 0,47m
Amplada muntant (am) - 0,60m
Orientació porta - N180 (S)
Situació- Solei, propera al camí.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes-  Tancament en cremallera, muntants verticals, pedrissos interiors, sutge, pot de registre.
GPS - sí
Mapa Ballestar- sí
Estat - Restaurada (R). Entre els mesos de febrer i març de 2015.
Data - 4-9-2010
 

 
 
CODI BARRACA
 
 
Conca de l'Ermengol 4/015

Numeració absoluta - 201
                     
 


CROQUIS


aB201 CROQUIS Pequeo
 
 
 

 

 
 1861. EIXAMPLAR LA PLAÇA i ELIMINAR EL CALABÓS


                         Uno de los puntos cruciales de que debe ocuparse el Ayto. es el arreglo, ensanche y explanación de la plaza pública de ésta villa, que consiste sólo en destruir y sacar de ella el fúnebre y raro calabozo subterráneo que existe debajo de la misma plaza desde tiempo inmemorial, conocido con el nombre de cárcel y que ningún uso tiene ni puede tener por ser del todo contrario a las leyes vigentes, puesto que si algún caso se ofrece de tener que reducir a prisión a alguna persona mientras dura la formación del correspondiente sumario, puede conducirse en la sala mas alta de la casa Consistorial, como ya se està practicando desde muchos años a esta parte, que además de estar en ella con la debida decencia ofrece la seguridad debida. Que es bien conocida la necesidad de dicha mejora.... también la justicia en destruír tan funesto y lúgubre calabozo que presentándose a la vista de todo transeúnte que pase por esta villa es objeto de asombro y admiración en permitir la existencia de tamaño espectáculo.
Que arreglándose con dicho medio la plaza se mejoraría también la fuente pública que al lado del expresado calabozo existe. Existe un medio para sufragarlo y es proceder a la venta de las puertas de la fortificación de esta villa que se construyeron durante la última guerra pasada”...
    7 d'abril de 1861

  
 
 
 Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall
 
 
 

 
 
GALERIA D'IMATGES


                                                           PUJANT PARET UNA SETMANA SEGUIDA


B201 1 Pequeo 

 
 B201 3 Pequeo
 
 
B201 7 Pequeo
 
                                                                                                           
                                                                   TAPADORA SIMPLE I AMB SUTGE


B201 8 Pequeo

                                                 AMB LA BARRACA DE LES TOMBES AL CAPDAMUNT


B201 B711 Pequeo 





ENLLAÇOS

Itinerari 13. Marató de Barraques i Casucs



 

{play}images/stories/mp3/marxapedra.mp3{/play}