Diari d'abord
Maquis i emboscats (2) Un vas d'aigua per l'Elio Ziglioli 1.4
- Detalls
- Escrit per Administrator
El dia 4 de Setembre de 1949 sortia de Tolosa de Llenguadoc un grup de 8 maquis conegut amb el nom de Los Primos. Els seus components eren Saturnino Culebras, àlies ‘Primo’, (cap del grup) de 29 anys i el seu germà Gregorio, de 39 anys, oriünds tots dos de Salmerón (Guadalajara), José Conejos i García, barceloní de 38 anys, Manuel Aced Ortell, nascut a Toulouse i de 35 anys, Joan Busquets i Vergés “El Senzill”, barceloní de 21 anys, Elio Ziglioli, fill de Lovere (Lombardia, Itàlia), de 22 anys ( el que va en bicicleta és en Josep Sabaté, germà del Quico), Manuel Sabaté i Llopart (el petit dels germans Sabaté), de 24 anys i el guia Ramon Vila i Capdevila, fill de Peguera (El Berguedà) el més veterà de tots, tenia aleshores 41 anys. Cal fer notar que els tres últims no formaven part pròpiament del grup ‘Los Primos’.
Segons el testimoni del mateix Joan Busquets, el grup estava poc preparat per fer caminades molt llargues, i a la carretera de Rocafort a Pont de Vilomara van aturar de forma violenta un cotxe propietat d’un industrial manresà que, per comptes d’aturar-se al seu senyal, va decidir embestir-los en l’últim instant. Els maquis van disparar i van ferir a una jove acompanyant. El vehicle havia quedat amb els pneumàtics rebentats i aturat al marge. Entre tots van posar de nou el cotxe a la carretera perquè seguissin el seu camí i puguessin atendre la noia el més aviat possible. Eren les deu de la nit i aquell fet havia de desvetllar la seva presència a les forces de l’ordre a la zona, i per aquest motiu, els guerrillers van caminar tota la nit. Van passar pel mas abandonat de Puigdoure on van deixar un dipòsit d’armes dins un bidó per poder caminar més lleugers. Molt probablement van passar pel Coll de Boix, Coll d’Estenalles, Coll d’Eres, Carena del Pagès, Cova del Drac, Camí de la Soleia, Camí de la Senyora , Carena del Sabater fins el barranc de Santa Bàrbara, a tocar del Castell de Castellar. Al barranc hi van amagar més material, i van estar-s’hi tot un dia descansant excepte en Joan Busquets i Saturnino Culebras, que la mateixa tarda van decidir fer cap a Terrassa, per tal d’agafar el tren en direcció a Barcelona, buscar allotjament per la resta del grup i contactar amb el grup de Josep Sabaté, que també havia entrat a Espanya per aquelles dates.
Desgraciadament no coneixien el terreny. Van trobar-se tots dos a Matadepera, i van preguntar a una parella que s’estava a l’entrada de casa seva, on era l’estació de tren. La dona els anava a dir que allí no n’hi havia de tren, però el marit va interrompre-la i els va dir de seguir la carretera i que ja trobarien l’estació a tres o quatre quilòmetres. Els dos maquis no van tardar a adonar-se que els havien enganyat, i ben aviat un camió ple de guàrdies civils i somatenistes els venia a rebre carretera amunt. Hi va haver un tiroteig molt tímid i, aprofitant la foscor, els dos guerrillers van amagar-se al bosc, on van pernoctar al ras. L’endemà en Busquets va aprofitar per comprar calçat a Terrassa i després ell i en Culebras van poder agafar el tren en direcció a Barcelona.
Aquella mateixa matinada, l’Elio Ziglioli baixava tot sol a Castellar del Vallès per tal de buscar provisions. Els seus companys van pensar que el seu accent estranger i la seva indumentària de color mantega el farien passar per turista. Va comprar força pa al Forn de la Baixada , i després va comprar llaunes i cansalada a Cal Truyols, on l’amo va sospitar i va donar avís a la guàrdia civil. Els sis membres restants van posar-se en marxa per esperar-lo en un punt convingut entre Castellar i Matadepera. El grup encara va estar-se dos dies més dormint al ras i, tal com s’havia acordat, l’escamot es dividiria; canviant la idea inicial, l’Elio ara es quedaria amb el Ramon Vila i el Manuel Sabaté, amb qui, després de fer algun sabotatge en pals de conducció elèctrica, havien de tornar a França. La resta començà a desfilar cap a Sabadell. A les 6,30 de la matinada els sis es creuaren amb una jove masovera a qui van respondre la salutació de ‘bon dia’. La Dolors Argemí, que aleshores tenia 36 anys, es va estranyar de trobar una gent tan bruta, un dilluns tan d’hora, però en veure la indumentària de treball que duien, va pensar que es tractava dels peons que aquells dies estaven arranjant la carretera, i va seguir tranquil.lament el seu camí cap a casa.
Encoratjat per l’aparent èxit de la seva missió d’aprovisionament a Castellar, aquell mateix dilluns al vespre, l’Elio baixava novament tot sol a Matadepera per proveir el grup de camí cap a França. Aquest cop però, l’italià tenia la sensació de ser vigilat, i motius no li faltaven: dies abans i, sense ell saber-ho, hi havia hagut el tiroteig amb dos companys seus. Els seus moviments no passaren desaparcebuts per al sereno de Matadepera, el ‘Tanta’, que estava advertit de mantenir els ulls ben oberts, i que el va veure entrar i sortir del poble almenys 4 cops, amb l’aparença de prendre moltes precaucions. El ‘Tanta’ no va trigar a donar avís a les forces de l’ordre que ja estaven prestes. El van detenir mentre comprava queviures. Duia documentació falsa a nom de Fernando García Bernón, i els guàrdies li confiscaren 335 ptes, 285 francs, un mapa, una brúixola, un carnet de la CNS i altres documents, cinc pans, un quilo de butifarra i un kilo de cansalada. Va ser, segons l’informe policial, “estrechado a preguntas”, però la realitat és que el van atonyinar de valent i el van torturar de forma salvatge. El van dur amb el camió del Rius, ‘el camió de Matadepera’, camí de Castellar. L’informe policial diu que van anar a trobar un dipòsit amagat d’armes i que “el bandolero se agachaba y de entre una mata que tenía junto a sus pies sacaba una granada” que no va poder llençar perquè anava emmanillat i perquè els guàrdies civils el mataren a l'instant. La realitat va ser ben diferent.
L’Elio implorava un vas d’aigua amb un accent que semblava francès, i el cap dels guàrdies civils va dir a la Lola
-.¡Déle agua a éste, déle! - bramant.
Mentre el cap de la guàrdia civil continuava mofant-se i remugant coses com
-. “con 25 quilos de pan, comer ya habréis comido por eso ¿eh?” - la Lola va poder sentir com l’Elio li murmurava feblement “moltes gràcies senyora, ja li ho pagaran”. La mirada del guerriller presagiava la tragèdia. Els guàrdies, decebuts, el van tornar a emmanillar al darrera, i se’l van dur a peu, tal com havien vingut.
Pocs dies més tard el van enterrar en algun forat lliure del cementiri de Castellar, al costat dels protestants, dels suïcides, dels nadons prematurs morts i dels que no havien estat batejats. Al costat de tots aquells que no havien fet mèrits per anar al cel diví.
Al full del registre civil de defuncions, amb data del 4 d'octubre, el funcionari de torn va enganxar la foto habitual del maquis mort i va apuntar “falleció en despoblado carretera de Tarrasa” amb noms i cognoms “desconocidos” y “aparentando tener unos 25 años de edad”. Així ho va declarar el cabo 1er de la guàrdia civil de la caserna de Castellar, en Gregorio Vázquez Bernabeu.
La mort d’en Ziglioli havia estat una mort en el més pur estil franquista, aleshores coneguda eufemísticament amb el nom de “Ley de fugas”.
ELIO ZIGLIOLI
No ha d’estranyar que la policia de Franco l’assassinés de la forma que ho va fer. Tan sols cal recordar la guerra civil, quan Franco va manar afusellar sense excepció tots els brigadistes internacionals que caiguessin presoners. Franco no admetia que els estrangers es fiquessin en la seva guerra personal (a excepció feta dels moros colonitzats, camises negres italians i una colla de nazis), i aquesta no podia ser una excepció al seu tarannà de vencedor indiscutible. Han calgut 60 anys per desmentir l’única versió oficial dels fets coneguda fins els nostres dies i esdevinguda gairebé vox populi. El tinent coronel de la guàrdia civil Francisco Aguado Sánchez va publicar el 1975 un llibre farcit d’errades anomenat “El maquis en España”. Un llibre gruixut i tendenciós on els fets explicats es resumien d’aquesta forma tan eloqüent: “En diciembre “Caraquemada” (Ramon Vila) en unión de un anarquista italiano llamado Helios y Manuel Sabater, el menor de los hermanos, sumado a las partidas desde 1946, a la escasa edad de 19 años, cruzan la frontera, pero la guardia civil les espera. Helios muere en la refriega. “Caraquemada” y Manuel Sabater consiguen escapar.” **
Quan la vida d’una persona no val ni un ral, no n’hi ha prou amb assassinar-la; basta que el botxí tingui prou sang freda per justificar-se, i d'aquesta forma, enterrar la víctima el més profund possible, lluny de l’abast de la memòria.
** No cal dir que la data del 1946 és completament inventada. Tant Manuel Sabaté com Ziglioli es van incorporar a la guerrilla el 1949. La periodista Pilar Eyre també contribuïa l’any 2001 a la difusió de l’èpica d’un combat inexistent, en el seu llibre “Quico Sabaté, el último guerrillero”. Hom hi llegeix “La guardia civil les da caza. - ¡Alto a la guardia civil! – Manolo duda, le tiembla la pistola en la mano y está a punto de entregarse, cuando ve que Ramón y Helios disparan con las Thompson. Les contesta una descarga cerrada que alcanza al italiano, que muere bramando de dolor con el cuerpo destrozado”.
-Ahora vamos por usted. Porque usted tiene miedo, pero no tenga miedo porque a ese ya lo hemos pringado. Vamos, explique cómo es que han dormido en su casa...
-(?) - La Dolors ho va negar rotundament i els va convidar a entrar a casa i veure amb els seus propis ulls on podien encabir tanta gent.
-Pero usted ha hablado con ellos- va tallar el guàrdia.
-Nos saludamos- va replicar indignada la Dolors.
-¿Y qué dijo?¿En qué lengua?-el guàrdia civil volia fer sortir la masovera de les seves caselles
-Bon dia!- va contestar secament la Dolors , aferrant-se a la veritat com a única forma de no patir un daltabaix. Aquella resposta tan franca va ser com una provocació pel guàrdia, que va començar a escopir preguntes incoherents a l’estil de -¿Y qué hacía ese hombre con 25 quilos de pan? ¡Tiene que conocerlos! - tot plegat per forçar una confessió que fes pujar-li el nombre de galons i alguna recompensa extra.
Davant la impassibilitat de la Dolors, el guàrdia civil va acabar per resignar-se, però mentre l’ajudant recollia els seus estris, encara va espetar-li:
-¡No quedará ninguno de esos hombres! ¡Nos seguiremos viendo!
Van desfer l'imponent desplegament policial i van marxar per on havien vingut.
La Dolors encara va quedar-se una estona a l’era de la casa, al costat de la taula i la cadira, sota un sol pacífic que escalfava la pell i feia tornar la quietud del camp.
Això no obstant, a la Dolors aquell dia li va semblar que havia passat un huracà.
ENLLAÇOS
Elio Ziglioli, tancant el cercle
Un cas sense resoldre
http://www.lactual.cat/cat/notices/2018/03/elio-un-maqui-assassinat-a-la-vila-28257.php
http://www.lactual.cat/cat/notices/2018/03/la-familia-d-elio-ziglioli-visita-la-fosa-28293.php
http://www.lactual.cat/cat/notices/2018/03/la-historia-de-l-elio-emociona-el-bram-28302.php