Pou, avenc

pou avenc topo  medium



UN POU ARTIFICIAL A LA RECERCA D'AIGUA

 
 
 
INTRODUCCIÓ
 
 
En Quim Solbas localitzà aquesta cavitat comptant tan sols amb una vaga descripció a la zona de les Boades (Rellinars) d’una possible balma amb un pou artificial de 25 metres de profunditat a l’interior. I com ja sol ser habitual en ell, no es va conformar a localitzar el pou, sinó que trobà un altre pou i també una cova pels voltants. El 14 de desembre de 2008 en Quim guià una unitat de l’espeleopringuer de la SIS al lloc, i es van explorar els dos pous artificials i també es visità la cova. La gran pregunta després de l’exploració era: per quin motiu s’havia dut a terme una obra de tal magnitud? El descens a l’avenc del Pou va ser enregistrat en vídeo, i acabada l’exploració vam trobar-nos casualment amb en Claudi Perarnau, jutge de Pau de Rellinars, que ens informà que el pou el van manar fer els propietaris de La Boada per tal de trobar aigua, i que l’obra s’havia fet a pic i pala.

 

 

 

SITUACIÓ
 
Partint de la pista que porta a la casa de La Boada (Rellinars), passarem arran de la masia pel costat de ponent i als pocs metres trobarem que la pista es bifurca: nosaltres no ens decantarem per cap de les dues bandes i prendrem el camí del mig que s’enfila pel llom carener. A pocs metres passarem pel costat d’un muret de pedra seca d’algun aficionat. Intuïtivament anirem seguint pel llom de la carena fins a trobar-nos la primera estribació rocosa del turó del Roc del Duc que ascendirem sense problemes. Seguirem pujant fins a trobar el segon promontori del Roc del Duc. Baixarem fins a un primer collet que forma un tercer promontori aíllat i el superarem pel costat de ponent seguint un rastre de camí i alguna fita. Baixarem fins al segon collet, moment que ens decantarem a la nostra dreta fins arribar al peu d’una primera canaleta. Pujarem fins trobar el tancament de la canal, lloc on trobarem dins el bosc la rasa d’entrada a l’avenc del Pou i, sis metres més amunt, el pou de l’avenc del Roc del Duc. Sense aturades, es triga una mitja hora a fer el trajecte.
 
 

DESCRIPCIÓ
 
Una rasa d’uns sis metres de longitud, oberta en sediment quaternari, ens condueix a l’entrada de la mina artificial, situada a tres metres de profunditat de la superfície del terreny. La galeria d’orientació N7 i d’una longitud de 8 metres, excavada de forma perfectament regular (0,8m d’amplada x 1,5m d’alçada) fineix en un pou completament vertical i regular (1m x 1,5m) amb una profunditat total d’11,9 metres. Al sostre del pou hi ha un petit travesser de fusta cimentat amb el que, suposem, es devia pretendre pouar l’aigua. L’honor del primeríssim descens (a banda dels esforçats treballadors de la mina) va correspondre a l’Eduard Badiella, que un cop a baix informà de la sequedat total del lloc, de la presència d’algun rat-penat així com nombrosos excrements al fons del pou, i d’una petita fisura lateral a poca distància del fons, i també d’un petit esfondrament d’un lateral de la base del pou. Malgrat que al llarg de tot el recorregut no hi han gairebé rastres de possibles diàclasis generatrius que es corresponguin amb les proporcions de la cavitat, no es pot descartar que les obres tinguéssin el seu origen partir d’algunes fissures pre-existents que les obres van acabar desdibuixant. Altrament no tindria cap sentit buscar aigua a 620 metres d’altitud, gairebé a tocar del cim i en un lloc aparentment sec. Som de l’opinió que l’avenc del Pou compta amb altres precedents a la nostra muntanya, com és el cas de la cova de la canal Freda ( Sant Llorenç Savall ) que també fou excavada per anar a trobar el bassal d’aigua que hi ha al fons, així com també la recentment descoberta cova de l’Aigua ( Castellar del Vallès ).


NOTA IMPORTANT: a més de prendre les precaucions necessàries per apropar-vos als pous, haureu notat que els rètols del Parc informen que el lloc és qualificat com a zona d’especial interès ecològic: això és a causa que per la zona nidifiquen aus rapinyaires tan escasses com és ara l’àliga cuabarrada. Per això us aconsellem de no transitar-hi entre el març i el juliol (ambdós inclosos): encara tindreu per escollir entre més de 700 cavitats alternatives!
 

CROQUIS
 
roc del duc cavitats croquis medium
 

CODI CAVITAT
Conca de Rellinars 04 / 022 (provisional)


 

 
ENLLAÇOS WEB