Guerra Civil, balma de la

 

guerra civil balma topo b large



ESGUARDANT EL SOT DE LA SERRALLONGA

 
INTRODUCCIÓ

Aquesta balma ens fou indicada com un dels refugis dels germans Gibert durant la guerra civil. La cavitat, ben orientada a llevant, domina el Sot de la Serrallonga.
 

 

SITUACIÓ
 
Al vessant llevantí del Sot de l'Ajaguda, torrent tributari del Sot de l'Infern. Per arribar-hi cal situar-se al sud del turó del Puig Andreu i seguir l'estribació principal que davalla vers el Sot de l'Infern. Seguirem gairebé fins el final del llom carener, fins a trobar a la nostra esquerra la capçalera d'una canal tancada com si fos un engolidor. Aquest sector ha estat recentment (2013) estassat i la localització de la canal actualment no presenta cap dificultat. Baixarem amb compte aquesta costeruda canal, deixant a la nostra esquerra el forat de la Guerra Civil. Quan serem a peu de cinglera haurem de seguir-la cap a la nostra dreta uns vint metres fins a trobar la balma de la Guerra Civil.
 

 
DESCRIPCIÓ

Es tracta d’un abalmament que domina la part superior del Sot de l’Infern. Amida uns 18 metres de pòrtic, per una fondària màxima de 4 metres i mig. El més destacable és que pràcticament tota la volta està fumada, prova fefaent del seu ús com a refugi. Al costat d’un bloc de conglomerat caigut s’aprecien les restes d’un foc, i més o menys al fons de la part central hi destaca un esvoranc d’uns 80 cm al nivell de sorrenca. És molt probable que els emboscats hi fessin alguna mena de mur amb pedra seca per a resguardar-se millor, no obstant actualment només s'intueix una lleugera traça de parament.
 

 

CROQUIS

guerra civil balma i forat croquis medium
 

 

CODI CAVITAT

Conca del Sot de l'Infern 06 / 029 (provisional)




ENLLAÇOS

ITINERARI 10. EMBOSCATS!











 

{audio autostart}stagnes.mp3{/audio}

Els comentaris han estat suspesos temporalment.