Mel, balma

 

mel balma medium

 

 


LA MEL DEL SOT DE L'INFERN


INTRODUCCIÓ


Cavitat poc remarcable que es troba a mig aire del vessant dret del Sot de l'Infern, prop del Sot del Matxo, dins la propietat del Putxet. Deu el seu nom a la mel que la gent de Mura recollia d'un eixam que sol haver-hi. Segons Miquel Ballbé les abelles salvatges hi emmagatzemen la mel, i diu que en algunes bones temporades fins i tot es pot veure com regalima per les roques.
Quan l'any 1998 vam localitzar-la, encara vam poder trobar i fotografiar un dels bucs utilitzats in situ per l'obtenció de la mel. Quan tres anys més tard en vam fer la corresponent topografia, ja no hi era.

 



SITUACIÓ

Del Collet Roig davallarem al Sot de l'Infern i seguirem la pista que va prop de la llera en direcció oest, cap a Sta. Creu de Palou. Deixarem enrere els torrents del Forn de la Pega i del Matxo. La pista creua per segon cop el Sot de l'Infern, just en el punt on hi ha un forn de Pega, i un xic més amunt prendrem trencall a la nostra dreta que remunta en direcció oposada a la que hem anat seguint, és a dir, en direcció oest. Abans d'arribar al Sot del Matxo i seguir pel senyal de caixes d'abelles, ens enfilarem per un xaragall a la nostra esquerra fins a trobar les parets del cingle. Per orientar-nos millor, ens servirà de guia una escletxa que es veu penjada a la cinglera vermella. Aquest forat està just a sobre de la balma que no veurem fins que estiguem a frec del cingle.

 



DESCRIPCIÓ

Es tracta d'un abalmament de 5 metres de profunditat, enclavat de ple en el característic estrat de sorrenques vermelles que geològicament caracteritza el progressiu ambient continental de l'antic delta a la zona, i que té una de les seves millors representacions en el Sot de l'Infern, nom que deriva del to rogenc dels conglomerats i també dels nombrosos corrents d'aire calent, resultat del reflux tèrmic que genera l'enclotament.
La balma amida 1m 75cm d'alçada a l'entrada i 60 cm al fons. Té una amplada de 3m 20 cm i el sòl presenta restes d'excrements, com si en algun moment s'hagués utilitzat la cavitat com a tancat per a bestiar.

 




CROQUIS

balmamel




CODI CAVITAT
Sot de l'Infern 06 / 011


 

BIBLIOGRAFIA

-El Mas Puig de la Balma (Mura-Bages). A. Ferrando. Cavall Bernat 23. p.38. 1992.

-Topònims de Sant Llorenç del Munt i Rodalia. M. Ballbè. p.133. 2000.

 

 

 

 

{audio autostart}giacchino.mp3{/audio}