8/010 Barraca del Bosc del Ranxero

 B109 portada Small

 


LA BARRACA DE BENVINGUDA A SANT LLORENÇ SAVALL

 
 
INTRODUCCIÓ


Aquesta barraca ens fou ressenyada pel Joan Roura i el Pere Cardona, de la colla de Pedra Seca de Castellar, molt abans de trobar-la als mapes del Jesus Ballestar.  Josep Sors 'el ranxero' i Pau Camprubí serien els dos únics candidats a ser els parcers d'aquesta barraca de vinya. Durant els anys trenta del segle dinou ambdós tenien tros al sector anomenat Les Canals, nom amb el qual es coneixia aquesta part del Bosc del Ranxero.

 
 


SITUACIÓ
 
Barraca situada al vessant esquerre del riu Ripoll, més avall de la Passera del Ranxero. Per arribar-hi podem fer servir qualsevol dels dos camins que baixen pel vessant del torrent de la Vall d'Horta poc abans del seu aiguabarreig amb el riu Ripoll. Un d'ells passa pel costat de la Pinassa de La Roca. Si el riu baixa crescudet es pot travessar uns metres amunt de l'aiguabarreig on el riu sol enclotar-se en un pas estret, i seguir riu amunt amunt els senyals blaus del Camí del Riu. Travessarem un primer torrent secundari i abans de travessar-ne un segon, sortirem del corriol per la nostra dreta, pujant pel rocater fins a situar-nos al peu de la barraca.

 

DESCRIPCIÓ
 
Petita barraca terrera margera que aprofita dos sortints de roca al damunt dels quals s'ha bastit l'estructura de la barraca, sent més llarga que ampla. Closa en tres filades fins la tapadora, originalment vam trobar la barraca amb la llinda a terra i el 2013, aprofitant una sortida de barraques que es va fer pel riu, es tornà a emplaçar al seu lloc. A l'interior podem veure les arrels d'una alzina que més endavant podria fer perillar la construcció. També a l'exterior  hi creix un pi enorme que en cas de caiguda tampoc presagia res de bo. Ara com ara, és la primera barraca llorençana que es troba remuntant el riu Ripoll.

CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- MT (Margera Terrera)
Altura barraca (h) - 1,47m
Amplada barraca (a) - 0,87m
Llargada barraca (ll) - 2,70m
Altura porta (ph) - 0,96m
Amplada porta (ap) - 0,66m
Amplada muntant (am) - 0,45m
Orientació porta - N207 (S-W)
Situació- Solei, propera al xaragall i al riu.
Llinda- simple
Tapadora - simple
Objectes- -
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Excel·lent (E).
Data - 30-5-2017
 

 
CODI BARRACA
 
Conca del riu Ripoll 08 /010
Numeració absoluta - 109
                     
 


CROQUIS

B109 CROQUISNET Small
 
 
 

 
 
                               1873. DUES BOTIGUES DE COMESTIBLES AL POBLE


Relación que presenta D. Jaume Lladó de las tiendas de comestibles que hay en esta villa para lo cual declara que no hay más que la suya y la de los sres. D. Llorenç Mirapeix y Jaume Riera.

                                                                                                                                             27-4-1873.

Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall

 
 


GALERIA D'IMATGES

                                                             LA PARET DE LLEVANT


B109 caraest Small
 
 
 
 
 
 
 
 

Escriu un comentari


Codi de seguretat
Actualitza