5/009 Barraca de la Catedral

 

  B196 portada Small

 


LA CATEDRAL DE LA SERRA

 
 
INTRODUCCIÓ

Gran barraca de vinya al sector de La Serra que actualment està en procés de restauració. La manca de pedra i la gran altura que ja presenten els murs han aconsellat d'esperar a ser més gent o bé de disposar de major mecanització per poder finalitzar el treball. De moment la visita és una bona ocasió per poder entendre el procés de construcció d'una barraca de falsa volta. Sense l'ajut de la colla de Castellar, aquesta barraca representa fins la data d'avui el major esforç del Grup de Pedra Seca Ballestar, i per això ha estat batejada com La Catedral. Esperem que un dia la puguem tancar.SITUACIÓ

 Partint del Km3 de la carretera Savall-Gallifa, travessarem els camps de La Serra en direcció a llevant. Travessarem el torrent del Burc  i de camí deixarem sengles trencalls a la nostra dreta. Travessarem un segon torrent prop de la Font del Perruca i la pista esdevé una bona pujada. Al capdamunt travessa la llera d'un torrent secundari i el camí fa un revolt pronunciat a l'esquerra per tornar a travessar la llera. Nosaltres ja no la travessarem i a la nostra dreta s'ha obert un camí pla que ens durà en pocs metres a un rocater pelat on hi ha la construcció.
 

DESCRIPCIÓ
 
 
Barraca de grans dimensions i de factura grollera. Tal i com  ja figurava als mapes del sr. Ballestar, la barraca es trobava en ruïnes i completament colonitzada pels romanins. Tot i que la major part del material caigut i de les parets semblaven gresos vermells, a l'entrada i estesa a terra hi havia una llinda enorme de conglomerat eocènic de molt bona qualitat. El sòcol i grans peces dels muntants són fets amb els gresos argil·losos, cosa que ens ha fet pensar que la barraca devia cedir per l'erosió d'un dels muntants o bé perquè el sòcol es va esquerdar sota d'aquests. Entre les pedres de la barraca n'hi ha tres amb senyals de barrinada. Adosada a la barraca pel costat est trobem una filada de pedres dretes formant una carrerada, assenyalant el caminet de pas que creuava les  vinyes. 


CARACTERÍSTIQUES
 
Tipologia- C4V (Circular als quatre vents) 2 Muntants
Altura máx barraca (h) - 1,60m
Amplada barraca (a) - 1,93m
Llargada barraca (ll) - 2,36m
Altura máx. porta (ph) - 1,03m
Amplada porta (ap) - 0,68m
Amplada muntant (am) - 0,54m
Orientació porta - N267 (S-W)
Situació- Solei, propera al corriol.
Llinda- simple
Tapadora - -
Objectes- etiquetes de cigarretes ducados, tres pedres amb senyals de barrinada, ceràmica vernissada.
GPS - si
Mapa Ballestar- si
Estat - Aterrada (A). En reconstrucció (2016). La llinda i les parets són a lloc, falta el tancament.
Data -17-1-2010
 

 
CODI BARRACA
 
Conca de La Serra 05 /009
Numeració absoluta - 196
                     
 

 
 
CROQUIS

B196 CROQUIS Small
 
 
 

 
 
CONTROLAR LA PÓLVORA
 

Circular del sr. Comandante de Protección y Seguridad de Tarrasa

Han llamado particularmente mi atención los considerables pedidos de polvora que hacen los Administradores Subalternos y estanqueros para expedirla al Pueblo (...) Y con objeto de evitar el abuso que pueden hacerse de la compra de la polvora en los estanquillos, creo un deber mio trazar un plan con que debera procederse en lo sucesivo a la venta de dicho articulo (...) 1º en los estanquillos solo se expenderá pólvora por medias libras a los sujetos que hayan obtenido licencia para cazar 2º el estanquillo anotará si en un registro que deberá abrir anotando el nombre y apellido del comprador, el pueblo y la casa donde vive, y la cantidad de polvora que se lleva cada vez, igualmente a respaldo de la licencia de caza que le exigirá al efecto 3º  los estanqueros pasaran semanalmente en cada Sabado, una noticia al sr. Jefe Superior Político y otra a mi, de la polvora que durante ella hayan expedido, con expresión de las personas y cantidades que cada una haya comprado. Por último, si para otros usos de conocida importancia se hicieran pedidos de pólvora en mayor cantidad que la señalada, no se concederá sin acreditar el objeto y necesidad del pedido ante el sr. Jefe Superior Político que concederá o negará el permiso segun lo estime conveniente (...)
                                                                                                                                  

                                                                                                                          Excmo. Capitán General

                                                                                                                                   Terrassa, 27-8-1844
Arxiu Històric Municipal de Sant Llorenç Savall
 
 
 GALERIA D'IMATGES

 

BUIDANT DE PEDRA L'INTERIOR

 

B196 buidantinterior Small

 

PEDAÇ DE CERÀMICA
 

B196 ceramica Small
 
 
ADOBANT LA PARET NORD
 
 
B196 paretnord Small
 

B196 paretnord2 Small
 
 
TANCAMENT I FALQUES
 
 
B196 tancamentfalques Small


FOC PEL TERNAL


B196 ternal SmallOPERARIS EXHAUSTS. DESCANS


B196 operadorsexhausts Small


 
 
 

Escriu un comentari


Codi de seguretat
Actualitza